Aanraken maakt gelukkig en gezond.

Over geluksstofjes, stress (ziekmaker nummer één) en het antwoord dat liefdevolle massage biedt voor jong en oud.
Zelfstandig therapeut Sheila Haanstra-van Kan uit Breda deelt haar ervaring.

Het is opvallend hoe de toenemende welvaart van de afgelopen jaren, een toenemende groei van stress onder de mensen heeft gebracht. Niet alleen volwassenen lijden in grote getalen in meer of mindere mate aan stress, ook steeds meer kinderen hebben er zichtbaar last van. Naast het hebben van een reguliere baan of volgen van een studie, vullen we onze vrije tijd aardig op met allerlei activiteiten en nemen we amper de tijd om de noodzakelijke rust op te zoeken. Hoog tijd dus om de groeiende tegenhangende behoefte aan rust en ontspanning nader onder de aandacht te brengen.

Met ons hoofd en lijf spannen we ons voortdurend in en meestal moet het allemaal snel en veel. Ons hoofd staat nauwelijks stil en de modus druk, druk, druk, is eerder regel dan uitzondering. Dit veroorzaakt spanning en druk op het lichaam en eist op den duur zijn tol. De cijfers van stress en burn-out liegen er niet om. Stress is het grootste beroepsrisico in Nederland. Het kost jaarlijks zes miljoen verzuimdagen. Eén op de drie kinderen lijdt aan stress en angst en één op de vier kinderen heeft last van lichamelijke klachten wat blijkt uit onderzoek van het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. En als je dan leest dat zelfs kinderen een burn-out kunnen krijgen, schrik je daar toch behoorlijk van. Zeker als je beseft dat er tegenwoordig heel wat (hoog)gevoelige kinderen rondlopen die nog meer gevoelig zijn op stressfactoren.
Maar zoals alles in het leven, draait het om de balans. De boog kan niet altijd gespannen zijn en dus moet na inspanning ontspanning volgen.

Wat te doen om de stress te lijf te gaan?

Een eenvoudige en zeer effectieve manier om spanningen of stress te lijf te gaan, is het ondergaan van een liefdevolle massage. Het geheim zit hem in de kracht van aanraken. Waar bij stress de stresshormonen, zoals cortisol en adrenaline door je lijf gieren,  verdwijnen diezelfde hormonen uit je lijf en ontspant je lichaam direct, door bewuste en liefdevolle aanraking en het hierbij vrijkomen van de gelukshormonen oxcytocine en endorfine in je brein. Je lichaam kan nu eenmaal niet tegelijkertijd gestresst en ontspannen zijn. En als je ziet dat een tekort aan endorfine, depressies in de hand werkt, dan is aanraking een mooi supplement. Dus lang leve alle vormen van liefdevolle aanraking zoals bij massage. Aanraking die niet alleen noodzakelijke voeding is voor baby’s, maar voor elk mens in elke leeftijdsgroep. Lichamelijke affectie en aanraking stopt natuurlijk niet na de babyleeftijd.

En het allermooiste is, aanraken maakt gelukkig en gezond! Dankzij de geluksstofjes die cortisol en adrenaline verjagen, voel je je automatisch een stuk relaxter, verzacht het pijn en geeft  het je een heerlijk geluksgevoel. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat aanraken goed is voor het immuunsysteem en vermindert het angstgevoelens.
Aanraken en dus ook massage, zorgt bovendien voor een sterk gevoel van verbondenheid. Een behoefte die in deze tijd door o.a. het gebruik van Social media, steeds groter wordt. Het gebruik van Social media maakt de meesten van ons niet gelukkiger. Fysiek contact met anderen blijft  voor mensen van groot belang. Dat is dan ook een van de redenen waarom massage zo goed werkt.

Wat voor volwassenen geldt, geldt ook voor kinderen en jongeren.

En wist je dat kindermassage hele mooie resultaten biedt bij talloze ontwikkelings- en leerproblemen? Steeds meer schoolgaande kinderen en jongeren laten symptomen zien van stress, angst en overprikkeling, hetgeen hun ontwikkeling en het leervermogen niet ten goede komt.
Een belangrijk telkens terugkerend thema is de voortdurende druk die veel kinderen en jongeren ervaren. Een vergelijkbare druk die op menig volwassen schouder ligt met een hoge prestatieverwachting en –druk en te weinig ruimte voor rust en ontspanning. Daarbij komt ook steeds vaker tijdsdruk doordat de vrije tijd volgepland wordt met activiteiten. Tel daar bovenop de zintuiglijke overprikkeling door televisie, smartphone en computergebruik. Geen wonder dat het hoofd van menig kind overvol zit. Ook hier mag de agenda dus veel meer ruimte bieden voor rust- en ontspanningsmomenten. Maar gelukkig dringt het “ik zorg goed voor mezelf” besef  bij steeds meer mensen door – aldus zelfstandig therapeut Sheila Haanstra-van Kan van gezondheidspraktijk EsZensa Wellness.

Gelukkig maar, want aanraken mag en is net als eten en drinken een primaire levensbehoefte die werkelijk gelukkig en gezond maakt!

Wil je meer innerlijke rust ervaren, spanningen of stress volledig loslaten, herstellen van een burn-out en meer energie krijgen? Kortom gezond, gelukkig en in balans zijn? Denk dan eens aan een massagebehandeling.

Door Sheila Haanstra-van Kan
Integraal holistisch balanstherapeut EsZensa Wellness

www.eszensawellness.nl