Zoals je misschien al hebt opgemerkt, werk ik samen met complementaire dienstverleners. Ik bied vol enthousiasme hun methodes en begeleiding aan in mijn webshop

Maar waarom?

Daar heb ik zo mijn redenen voor. Daar heb ik ook mijn eigen visie op. Een perspectief dat ik heel graag met jou wil delen omdat je dan de positieve effecten zal gaan ervaren waarmee al velen (tot volledig herstel aan toe) mee geholpen zijn.

Maar eerst…

Wat is complementaire zorg?

De betekenis van het woord ‘complementair’ is ‘aanvullend’. De reden van dit woord, is puur omdat de behandelwijzen additioneel zijn aan een traject in de reguliere zorg. Ze worden er niet in meegenomen, het is voor eigen kosten en eigen verantwoordelijkheid. De reden hievan ligt puur bij het feit dat de methodes niet wetenschappelijk zijn bewezen.

Het blijft een interessante discussie.

Hoeveel waarde hebben de resultaten uit de wetenschap?
En is het huidige wetenschapssysteem wel ingericht voor het doen van dergelijk gecompliceerd onderzoek?
Zijn de eisen die worden gesteld aan een wetenschappelijk onderzoek wel voldoende wendbaar?
Is het niet gewoon een geldkwestie dat complementaire zorg nog niet uitvoerig is onderzocht?

>We kunnen wachten op anderen, maar we kunnen ook de touwtjes van ons eigen leven weer terug in handen nemen<

Een ander bekende benaming is ‘alternatief‘, maar tegenwoordig zien we steeds meer in dat het één het ander niet kan vervangen. Want waar de reguliere geneeskunde zich focust op lichamelijke disfuncties en medicinale oplossingen zijn de methodes binnen de complementaire geneeskunde vooral gericht op de wisselwerking tussen lichaam en geest.

Dit wordt ook wel holisme genoemd.

Holisme

Met een holistisch perspectief wordt er gekeken naar de mens als geheel in het kader van oorzaak en gevolg.

Betekenis (Wikipedia): Holisme (Grieks: holos: het geheel) is het idee dat de eigenschappen van een systeem (fysiek, biologisch, technisch, chemisch, economisch, enz.) niet kunnen worden verklaard door de som van alleen zijn componenten te nemen.

Eigenlijk heel logisch en gelukkig staan we onszelf steeds meer toe om dit ook zo te ervaren. De wetenschap is in ieder geval al zodanig ver dat we bijvoorbeeld reacties zoals het ‘hersen-darm-as’ gaan erkennen (Oftewel niet meer kunnen ontkennen 😉 ). Een wisselwerking tussen zowel de reactie in onze darmen op wat er zich in onze hersenen afspeelt als ons mentale gesteldheid n.a.v. verstoring van onze darmflora. En dit gaat nog veel verder dan buikpijn in tijden van stress.

Na de diagnose ziekte van Crohn wist ik door meer zelfbewustzijn te creëren niet enkel de algehele kwaliteit van mijn leven te verbeteren, maar ook mezelf te bewegen naar een medicijnloos leven. Ik wéét dat het ‘hersen-darm-as’ bestaat. In het artikel “Van jezelf verliezen naar voor jezelf kiezen” vertel ik daar meer over.

Het hersen-darm-as laat eigenlijk zien dat er veel meer met elkaar in verbinding staat dan dat we weten. En daar ligt ook voor iedereen het persoonlijke succes; zelfbewustzijn. Hoe kunnen we iets beïnvloeden wanneer we er niet bewust van zijn? We vegen het pijntje, de frustratie of de angst snel van tafel omdat we ‘door’ moeten en ons niet moeten aanstellen. Terwijl precies dát een signaal is waar alvorens én erna waardevolle informatie ligt verborgen.

Ik weet als geen ander hoe ver we af staan van onze subtiele lichamelijk en mentale signalen, maar ik weet ook dat we in staat zijn om deze verbinding in korte tijd weer te herleggen. We hoeven alleen maar weer te leren luisteren naar datgene wat voor ons als ‘normaal’ en vanzelfsprekend wordt beschouwd.

Zelfherstellende vermogen

Een snee of wond lijkt zich als vanzelf te herstellen. Ondanks de wonderbaarlijke perfectie is het de normaalste zaak van de wereld. We hebben een natuurlijk zelfherstellend vermogen. Dat is een feit. Een systeem dat in direct verband staat met het immuunsysteem.

Pas wanneer we iets niet begrijpen, wordt het bijzonder.

We kunnen echter dit zelfherstellende vermogen aardig in de weg gaan zitten. Het kost energie om te herstellen en wanneer we onze energie al kwijt zijn geraakt aan iets anders is het logisch dat er minder overblijft om écht volledig te herstellen. Kwaaltjes blijven lang hangen en je komt in een (door de reguliere arts) onverklaarbare chronische cirkel terecht.

Besef je dat jij zelf kan herstellen en dan zal jij de deuren openen om erachter te komen hoe.

Complementaire zorg als hulpmiddel, niet als redmiddel

Het zou zo fijn zijn om onze zorgen en problemen bij een tovenaar neer te leggen en dan ‘poef!’ weg. Daar zouden we best wel heel veel voor over hebben. Hoe zeker we er ook van zijn dat we die tovenaar niet zullen vinden, lijken we er toch nog wel gevoelig voor te zijn. Deze gevoeligheid is de reden dat er nog altijd veel kwakzalvers de markt bevuilen.

Niet enkel in de zorg, maar in iedere branche is er kwakzalverij. Het zijn ondernemers die zich gevoelsmatig kunnen afsluiten van anderen en enkel uit eigen belang werken. We hebben er denk ik allemaal wel eens mee te maken gehad, helaas. Maar eigenlijk is dit een goed teken. Want met deze ervaring zal jij eerder het verschil tussen wel/geen kwakzalver opmerken waardoor jij het jou niet meer laat gebeuren. Het enige nadeel is weer dat de angst om bedrogen te worden zo groot is dat de hele branche wordt genegeerd. Zonde.

Zelfverantwoordelijkheid

Doordat we beschikken over een eigen bewustzijn – een eigen wil, eigen behoeften, authenticiteit – kunnen we er niet om heen dat we ook zelf verantwoordelijk zijn. We zijn in staat om voor onszelf beslissingen te maken. Maar omdat we nog een staart zijn van de generaties waarin we deze beslissingen niet konden maken, dienen we opnieuw te leren wat zelfverantwoordelijkheid nou precies inhoudt.

Omdat we nog veel onbewuste actie/reacties hebben in ons systeem is het ook niet gek dat we die verantwoordelijkheid daarvoor nog niet kunnen nemen. We zien het niet en denken dat de vork totaal anders in de steel zit. Maar ook hier kunnen we verantwoordelijkheid over nemen. Over het feit dat we denken iets te weten, maar dat het zomaar anders zou kunnen zijn. Door jezelf open-minded op te stellen, geef jij jezelf de kans om bewust te worden van alles wat verborgen ligt.

Jij bent het succes

Het behalen van een gewenst resultaat ligt dus niet bij een ander, maar bij jezelf. Ik heb het hier niet over schuld – dan kunnen we net zo goed naar de doden wijzen – maar over zelfbewustzijn. Heel simpel; wanneer we een handleiding hebben, zetten we het zo in elkaar. Die handleiding hebben we in eigen beheer. Wij zelf kunnen weten wat goed voor ons is.

Zo is iedere vorm van begeleiding een tool om in te zetten jouw handleiding verder te ontcijferen. Een hulpmiddel, een uitdaging, een manier om jezelf steeds meer te definiëren en je te onderscheiden van de rest. Het kan als een redmiddel voelen, maar dat is het niet. JIJ bent het succes.

Complementaire zorg met haar methodes, visies en mensen – zijn een ideaal middel om meer zelfbewustzijn te creëren. Wanneer jij het niet doet om ‘gered’ te worden, ga jij weer voelen wanneer jij het beste deze tool kan gaan inzetten.

Het is een persoonlijke combinatie van enthousiasme, moeite, nood, waarde en onwetendheid.

Enthousiasme: Het gevoel dat je krijgt wanneer iets jou raakt. Dit kan zowel spannende als hoopvolle enthousiasme zijn. Hier leer je meer kennen over jouw wens, jouw verlangen, jouw meest idealesituatie.

Moeite: Wat moet je ervoor doen om deze tool te gaan inzetten? Voelt het als heel complex of voelt het als ‘juiste timing’?

Nood: Hoe hoog is de ‘nood’? Hoe lang weet je al dat je voor jezelf mag gaan kiezen? Dat je er klaar mee bent? Dat je voortuitgang wilt boeken? Dat het jou in deze omgeving niet alleen lukt? Hoe lang negeer je het al?

Waarde: Wat dien je ervoor op te geven om het mogelijk te maken? Een maandelijks etentje met vrienden? Of een hele vakantie? Is geld de enige reden? Komt de waarde die ervoor gevraagd wordt niet overeen met de waarde die jij er wenselijk wilt uithalen?

Onwetendheid: Zonder iets te doen, zal je het nooit weten. Twijfel is een teken dat we externe redenen aanhalen om iets wel of niet te doen. Wie heeft jou doen laten geloven dat iets wel/niet werkt? We weten het nooit zeker totdat we het zelf doen.

Door binnen deze categoriën bewustzijn te creëren, kom jij steeds meer erachter waar jij jezelf sabboteert om te groeien. We zoeken in een van deze categoriën een reden om spannende uitdagingen en veranderingen uit te stellen. Door jezelf te ondervragen binnen deze thema’s zal je zeker iets tegenkomen wat je nu wél wilt gaan uitproberen.

Jij zal zo steeds dichter bij jou voorgevoel – jouw intuïtie – komen omdat jij zo steeds beter zal weten of iets voor jou gaat werken of niet.

Dus van iedere uitdaging die je aangaat, leer je meer over jezelf. Zowel vóór, tijdens als ná het inzetten van een hulpmiddel. Het draait allemaal om jouw aanwezigheid. Jouw zelfbewustzijn.

Complementair of Alternatief