Hoe kom je in verbinding met jezelf?

De 4 bouwstenen van Zelfverbinding

Bij Connect2unite draait alles om de verbinding met jezelf.

Zelfverbinding is een zeer onbenutte kracht in de huidige samenleving. Sinds dat ik weet wat het is, hoe het voelt, wat het me brengt, hoe ik het kan bereiken en behouden, ben ik me pas écht gaan realiseren hoe belangrijk zelfverbinding is voor jou, voor mij en de toekomst van de aarde.

Al zie ik dit grotere perspectief en belang, draait het in eerste instantie nu toch echt alleen maar om jou! De vraag is alleen: wanneer ga jij dat zelf ook inzien?

Het leven is niet leuk, ‘juist’ of simpel.
En hoe ga jij daar als mens mee om? Wat doe je ermee? Hoe denk je erover? Wat voel je daarbij?

Daar waar je in verbinding met jezelf staat, doet het er niet meer toe wat het leven doet.

In dit artikel ga ik dieper in op de betekenis van ‘zelfverbinding’, waarom je in verbinding met jezelf wilt komen en geef ik je de 4 bouwstenen waarop zelfverbinding tot stand kan komen.

Betekenis zelfverbinding

Ik vind het altijd interessant om het woord zelf te analyseren alvorens ik er een persoonlijke uitleg aan geef. Het woord ‘zelfverbinding’ wordt echter nog niet vaak gebruikt. Dat zegt al genoeg 😉. Daarom ontleed ik het woord in ‘verbinding’ en ‘zelf’.

Verbinding

Zelf

Hier kan ik heel kort over zijn.
Het is het pure bewustzijn in jouw lichaam.

Oké, iets langer uitgelegd dan ;-).

Ik noem het ook wel de ‘jij’ die altijd in het NU verblijft. Een constante aanwezigheid die geniet van alles wat het menselijke lichaam kan en brengt. Het stroomt mee op dat wat het tegenkomt met de flow van de (/onze) natuur.

Laten we het erop houden dat het jouw meest gelukkige ‘jij’ is ;-).


Nou daar wil iedereen wel mee in verbinding komen, dacht ik zo!
Wat is zelfverbinding dus:

Het is het contact, de relatie, met de pure gelukkige versie van jezelf.
Met jouw ware natuur.

Waarom Zelfverbinding?

Misschien stomme vraag, maar daarom stel ik hem anders:

Waarom zou jij moeite willen doen om in verbinding te komen met jouw natuurlijke zelf?

Heel simpel. Omdat je er bewust van bent geworden dat de persoon die jij nu uitdraagt jouw levensgeluk niet dient.

Je wilt een veilige plek in jezelf. Je wilt bewust van het menselijke bestaan kunnen genieten. Van dat wat je plezier geeft, betekenis, rust, dankbaarheid. Onafhankelijk van de huidige levenssituatie en hoe deze verandert.

Het wil niet zeggen dat alle problemen in jouw wereld zijn opgelost wanneer jij in verbinding met jezelf staat.
Nee. Verre van. Maar hoe jij naar deze ‘problemen’ kijkt, zal transformeren.

“Je zult nooit vrij zijn van problemen als je niet vrij wordt van dat deel in jezelf dat overal problemen mee heeft.” – Michael A. Singer –

De reden waarom zelfverbinding zo belangrijk is, is omdat je vanuit deze connectie het menselijke leven de betekenis kan gaan geven die het verdient.

Vanuit jouw veilige plek bepaal jij zelf hoe jij met de alledaagse, onverwachte, oncontroleerbare problemen, confrontaties en uitdagingen omgaat. Jij staat in verbinding met wat je ziet, gelooft en ervaart maar laat je er niet meer door sturen of afleiden.

De enige plek waar jij je het meeste veilig kan voelen, is bij jezelf. Die plek creëren, is essentieel.

Jij bent de enige die jouw zelf volledig kan vertrouwen en onvoorwaardelijk lief kan hebben.
Dit komt omdat jij de enige in jouw wereld bent die alle ins en outs van jou kan zien en dus begrijpen.

Kort gezegd wil jij meer zelfverbinding omdat je jezelf gewoon lekker in je vel wilt voelen ongeacht de omstandigheden, gebeurtenissen of wat een ander mogelijk denkt. Daar waar jij je nu gemakkelijk door laat afleiden en/of door laat prikken, wil je aanwezig blijven bij de realiteit, bij jezelf en wat jij nodig hebt.

Maar hoe kom je in verbinding met jezelf?

Ook interessant:

Hoe kom je in verbinding met jezelf?

Er is een ontevredenheid over hoe jij jezelf fysiek, mentaal en emotioneel beweegt in het leven. Het is niet wie jij voelt dat je werkelijk bent, kan en wilt zijn.
Maar hoe kom je in de verbinding met de werkelijke natuur in jou?

Het is bizar hoeveel zeer uiteenlopende situaties, mensen en perspectieven ik op mijn levenspad heb gekregen om aan te gaan en te verwerken. Eetstoornis, seksueel overschrijdend gedrag, chronische ziekte, depressiviteit, crazy boyfriends, online identiteitsmisbruik,… zijn er nog maar een paar om op te noemen.

Ik heb hier enorm veel van geleerd.
Over mezelf, het leven en welke keuzes ik in het leven heb.

De belangrijkste beslissingen heb ik in de meest donkere dieptes kunnen maken.
De keuze om mezelf nooit meer te verliezen, heeft alles veranderd.

De reis naar meer zelfverbinding heeft mij de mogelijkheid gegeven om 4 praktische bouwstenen te formuleren waarop de verbinding met mezelf vandaag de dag nog steeds stevig staat. Het prioriteren van de ontwikkeling van deze bedrevenheden, zorgt direct voor een verrijking van de levenskwaliteit.

Je wordt meester in zelfverbinding door jezelf in het leven te focussen op:
⇒ Zelfverantwoordelijkheid
⇒ Zelfbewustzijn
⇒ Zelfliefde
Zelfexpressie

Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, van elkaar afhankelijk maar ze hebben geen vaste volgorde. Ik geloof echter wel dat het héle proces naar meer zelfverbinding altijd begint met het nemen van (zelf)verantwoordelijkheid over je eigen bestaan.

In verbinding met jezelf is: Zelfverantwoordelijkheid

Degene die verantwoordelijk is, is aansprakelijk.

Zelfverantwoordelijkheid betekent dat jij begrijpt hoezeer jij verantwoordelijk bent over je eigen doen, denken, voelen en de consequenties die hieraan verbonden zijn.

Jij bepaalt hoe het leven (grotendeels) loopt maar vooral hoe jij dit leven ervaart.

Alvorens men dit kan en wilt beseffen, is er al vaak gebleken dat er een bepaalde bewustwording aan vooraf gaat. Iets in het leven gaat niet lekker (meer). Vaak komt er verlies of ziekte hierin voorbij.

In verbinding met jezelf - kijk in de spiegel

Het maakt je er in ieder geval bewust van dat het leven vol zit met verassingen en dat je wilt dat het makkelijker zou zijn. Je hebt een mate van zelfverantwoordelijkheid wanneer je besluit om te gaan ontdekken wat je hier zelf aan kan doen.

Zonder een zekere mate van zelfverantwoordelijkheid is zelfverbinding niet mogelijk. Hé topper, JIJ bent hier en neemt jouw verantwoordelijkheid 😊! YES.

In verbinding met jezelf is: Zelfbewustzijn

Onderzoek doen naar jezelf is essentieel.

Want met wie ga jij in verbinding?
En vooral ook; met wie niet?

Zelfbewustzijn betekent dat je gewaar bent van jouw eigen identiteit, persoonlijkheid, lichaam en gedrag.

Het is alsof je jezelf vanaf een afstandje kan bestuderen. Je onderzoekt wie je nu bent, wat je kan, wat je nu doet, denkt, voelt en welke consequenties dit heeft op jouw leven en dat van anderen.

Hierbij komt vaak ook een stukje geschiedenis kijken en creëer je bewustzijn over de waarom achter je denken, voelen en doen.

Het proces van het creëren van meer zelfbewustzijn noem ik ook wel zelfonderzoek.

Zelfonderzoek

Met zelfonderzoek leer jij jouw innerlijke ik-jes kennen, begrijpen en ervaren alsook welk effect alles heeft op jouw lichaam en jouw omgeving.

Heftig….

De motivatie om dit te gaan doen, komt vaak na aanleiding van de zelfverantwoordelijkheid die je voelt. Je wilt grip op jezelf en op je leven dus er is een natuurlijke vorm van zelfinteresse ontstaan.

Het is een proces van zelfreflectie, zelfinzicht – oftewel jezelf in de spiegel leren aankijken. Zowel dat wat mooi is als wat minder mooi is.

De levenssituatie is je kompas. Het leven zelf is de opleiding.

Er is niets dat je moet doen om te zijn wie je bent, maar wel voor het stoppen met het zijn van wie je niet bent.

Mede dankzij de zelfkennis die je via zelfonderzoek vergaart, word je steeds meer een toeschouwer van jezelf. Je leert de valkuilen (triggers) en destructieve overtuigingen kennen. Patronen die je hebt ontwikkeld en welk effect ze hebben op je doen en laten. Je schijn(on)zekerheden, behoeftes, energieslurpers en dromen.

Zelfbewustzijn creëren is prachtig lastig. Maar het is wat de natuur wilt.
Vanuit mijn perspectief bestaat het leven om bewust te worden van zichzelf.

Met bewustzijn over het zelf start iedere transformatie.

In verbinding met jezelf is: Zelfliefde

Wanneer je steeds beter de verantwoordelijkheid over je eigen leven kan nemen en je bewuster wordt van je eigen gedrag, wordt het tijd om jezelf te gaan leren liefhebben.

Zelfliefde is hetgeen dat ervoor zorgt dat je doorzet, loslaat en voor jezelf op gaat komen. Het is een essentieel ingrediënt van zelfverbinding. Zonder jezelf en jouw unieke proces en verhaal écht te leren liefhebben, lukt het niet om uit gevoelens van schuld, schaamte en pijn te stappen.

Maar het is iets dat we niet kennen in deze wereld.
Het is jou niet geleerd om voor jezelf te kiezen, voor jezelf te zorgen en jezelf te waarderen. Daar heb je tot nu toe altijd moeite voor moeten doen om dat van anderen te krijgen.

Alles wat zichtbaar wordt, mag geaccepteerd worden
alles wat anders is, mag gewaardeerd worden
alles wat is, mag gerespecteerd worden.

Zodat er ruimte komt voor wat je echt nodig hebt, belangrijk vindt en jou gelukkig maakt.

Niemand anders kan jou zo goed liefhebben als jezelf. Jij bent diegene die precies kan weten wat je nodig hebt en wanneer.

Jij bent degene die voor jou mag zorgen.

Zelfzorg

Met het creëren van meer zelfbewustzijn begin je bijna als vanzelf steeds meer waarde te hechten aan hoe jij je voelt. Lichamelijk, maar ook mentaal en emotioneel. Want wanneer jij je goed voelt, lukt het zoveel beter om verder te gaan met je zelfonderzoek en bewust te blijven van je doen, denken en voelen.

Wat heb jij nodig? Wat zijn jouw behoeften, verlangens, wensen?

Je hebt een lichaam, maar ook een denk- en gevoelswereld. Ze staan met elkaar in verbinding en proberen jou elke dag te vertellen wat je nodig hebt om jezelf te kunnen zijn.

Om deze signalen te kunnen horen, dien je rust en ruimte te creëren.

Wat we in dit gedeelte van het proces vaak realiseren, is hoe vaak onze waardevolle rust en ruimte wordt ‘gekaapt’. Een snel telefoontje, social media, boodschapje, televisie, deadlines, verwachtingen, eten,… we worden constant afgeleid en ‘denken’ iets nodig te hebben.

Jezelf voeden met dat wat je niet nodig hebt, kost energie.

Hou zodanig van jezelf dat je het belangrijk vindt om goed voor jezelf te zorgen.

In verbinding met jezelf is: Zelfexpressie

Stel je voor. Je voelt wat je wilt, wat je nodig hebt en kan ook steeds beter voor deze behoeftes opkomen. Je bent liefdevol voor alle aspecten in jezelf en neemt er verantwoordelijkheid voor.

Wat gebeurt er dan ook?

Je gaat expressie geven aan wie jij werkelijk bent. 

Er is interne veiligheid, ruimte en vertrouwen ontstaan om je volledige zelf te zijn. Jij durft jezelf te zijn.
Eerlijk, oprecht, kwetsbaar, open, duidelijk,… Je hebt niets te verliezen want je hebt alles al omdat je hebt geleerd dit aan jezelf te geven.

Nu kan jij je werkelijke zelf moeiteloos aan anderen geven.

Ook interessant:

Connect2unite

Connect to unite.
Ook wel; verbinden tot eenheid.
De ‘twee’ staat voor het lichaam en het bewustzijn.

Het is niet voor niets dat deze naam mij jaren terug deed verwonderen. Ik had alleen zelf het pad naar de verbinding met mezelf grotendeels nog te bewandelen. Prachtig hoe het enkel zetten van een richting alle puzzelstukken samen laat komen.

Logo bedrijf Connect2unite
Farah van Ierlant Connect2unite_ bewustzijn & Lifestyle coaching

Missie

Ik geef het Leven weer de waarde die het verdient
door het creëren van meer zelfverbinding.

Voor mezelf en zo voor anderen.
Voor de mens van nu en de toekomst.

Minder onzekerheid en chaos, meer zelfvertrouwen, rust door zelfverbinding?
Ontdek wat mijn 3 maanden coachingtraject voor jou kan betekenen!