Het is niet wat anderen doen, hoe ze het doen of wat ze zeggen. Het gaat niet om welke achtergrond iemand heeft of welke titel ze hebben.

Het gaat erom wat iets of iemand met JOU doet.

Hoe denk jij bijvoorbeeld over de video ’s op YouTube die jou willen motiveren om naar hun perspectief op de wereld te kijken? (Bekende – Oprah Winfrey, Alan Watts, Eckart Tolle, Wayne Dyer, Will Smith – en vele (nog) onbekende artsen, coaches, psychologen, wetenschappers,…)

Heb je een oordeel, een emotie, een specifieke gedachtestroom, weerstand of ervaar je onzekerheid? Óf brengt dit iets of iemand jou juist op andere nieuwe gedachten en biedt het je kracht, motivatie en inspiratie?

“Teveel over de top. Dan haak ik af.”

Een nieuwe vriend in mijn leven herinnerde mij er weer aan hoe belangrijk het is om onze vaststaande meningen, veronderstelde zekerheden en perspectieven onder de loep te nemen.

Onlangs heb ik mijn YouTube kanaal gelanceerd. Een kanaal waarmee ik de mogelijkheid grijp om video’s te delen.

Wanneer besluit je om iets te gaan delen?

Connect2unite deelt video’s op:

YouTube Connect2unite kanaal video

De intentie is om een beweging te bewerkstelligen bij anderen net zoals het bij mij heeft gedaan. Welke beweging dat is, is per persoon anders en voor mij persoonlijk niet van belang.

Deze vriend stelt vragen aan het leven die hij vastbesloten wil gaan beantwoorden. Prachtig. En precies zoals ik ben, sta ik altijd klaar om mee te kijken. Op het moment dat hij me aangaf dat hij nieuwe doelen aan het stellen was om weer meer overzicht te krijgen in zijn leven, vond ik het een mooie gelegenheid om hem op de hoogte te stellen van de verzameling inspirerende video’s op mijn kanaal.

“Eerste indruk is dat het echt behoorlijk Amerikaans is. Teveel over de top. Dan haak ik af.” – kreeg ik als reactie.

En direct herinnerde ik mij dat er velen zo over denken. Zeer interessant, want wat is er met mijn visie gebeurd tussen toen ik er ook zo naar keek en nu?

Waarom boeit het mij?

In het jaar nadat ik ontslag nam van mijn baan in loondienst ben ik steeds meer gaan geloven in wat er mij via dergelijke video’s werd verteld. Stiekem weliswaar, maar hoe meer ik er zag hoe meer vragen er omhoog kwamen. Hoe kunnen zoveel – echt mega veel en het worden er steeds meer – mensen de tijd en moeite nemen om deze video’s te maken en te verspreiden? Met 100 duizenden weergaven en 10 duizenden likes weten ze toch mensen erg te boeien. Waarom boeit het mij?

Het boeide mij in die tijd omdat ik hoorde wat ik wilde en niet had. Controle over mijn leven, weten wat ik wil, wie ik ben en een leven vanuit gezondheid en flow.

Zij vertelde mij dat ik het allemaal zou kunnen creëren en zo volgde ik vele stappen op en leefde ik er zoveel als mogelijk naar.

Ik heb vele teleurstellingen moeten trotseren.  Want het lukte mij niet. Niet snel genoeg om dus aan te nemen dat het makkelijk is.

Ik vroeg me af wat het was dat ik niet doorhad wat zo simpel leek.

Is dát leven dan toch niet voor mij bedoeld?

Connect2unite YouTube kanaal video

Kort samengevat kwam ik uiteindelijk in een nieuwe weerstand tegenover deze – vaak dus Amerikaanse – manier van motiveren.

Wat bedoelen ze nou?! ‘Expand your consciousness, reprogram your brain, uncover the layers, …’?

Ik gebruikte deze weerstand om specifieker op zoek te gaan. Video’s over het ontstaan van bewustzijn van baby tot nu, de werking en evolutie van de hersenen en dook terug mijn opvoeding in.

Hier terug op kijkend, is dit exact de bedoeling geweest.

Bij alles wat ik gezien, ervaren, gehoord en gelezen heb, kwam een reactie in mij naar boven. Ongeloof, oordeel en frustratie. Maar ook euforie, vreugde en hoop. Hoe eerlijker ik durfde te zijn over mijn gedachten en gevoelens in het dagelijkse leven, hoe meer ik inzag dat alles in het leven een kans is om jezelf beter te leren kennen.

Wat ik wil zeggen, is dat de gedachten en emoties die je ervaart bij een situatie – precies wat zeggen over wie jij nu bent. De mentale en fysieke reactie zegt niks over de video die je kijkt, de persoon tegenover je of het product wat je koopt. Want een mening – gebaseerd op gevoel, voortkomend uit gedachten – verschilt per persoon. Dat weet jij ook.

‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg!’

Dus waar komt de gedachte vandaan die bepaalt dat iets ‘over de top‘ is?

Waarom wordt een video minder geloofwaardig zodra er een spannend muziekje onder staat of zij de toon van hun stem aanzetten? Terwijl ze juist hier hun boodschap waarschijnlijk enkel mee willen intensifiëren.

Doe maar gewoon, dan doen je al gek genoeg – is wat volgens deze lieve vriend wat Nederland het gelukkigste land op aarde maakt.

Wat is dan ‘gewoon’? En wat is ‘gek’?

Gewoon is zoals iedereen. Gek is anders.

Ik hoor het mijn eigen vader nog zeggen. Deze overtuiging heeft mij in ieder geval niets opgeleverd. Mhuah oké, schijnbare zekerheid dan ;-).

De boodschap

De video’s die ik op het YouTube kanaal van Connect2unite plaats, zijn er dus voor om beweging IN jezelf te veroorzaken. Jouw mening, gedachten, emoties en ook vooral je (dis)interesses komen aan het oppervlak. Het is dan aan jou welk onderwerp – illusie of waarheid -interessant genoeg is om verder te onderzoeken.

Die vriend van mij is in ieder geval in beweging gezet. Best heftig toch. Dat een overtuiging er zelfs voor kan zorgen dat je iets helemaal geen kans meer biedt, want zou hij een video hebben aangeklikt? Ach, wie weet leest hij dit artikel nog.. 😉

De video’s op mijn kanaal zijn gefilterd uit de velen die ik zie. Vanuit het – hele fijne – perspectief dat ik inmiddels heb weten aan te nemen en vanuit ervaring, zie ik veel sneller de intentie en een waardevolle boodschap achter het muziekje, het accent en de special effects. Zie jij deze ook?

De weerstand, de emoties en gedachten die de video’s bij mij opriepen, hebben mij in beweging gezet om te zoeken naar hetgeen mij écht interesseert en motiveert om zo te komen waar ik nu sta.

Zoals ik al zei, het maakt niet uit welke beweging maar dát je in beweging bent.

Welke visie ga jij ontdekken in jezelf?

Neem gerust een kijkje:

YOUTUBE C2U

Met video’s in de categorieën:

  • Lifestyle & Bewustzijn

  • Gezondheid & Genezing

  • Inspiratie

  • Films & Documentaires

  • Lessen & Leren

  • Muziek met effect

  • Meditatie & Visualisatie

  • Muziek met boodschap