Herken de signalen van het proces en maak verandering succesvol

Om dit artikel zo persoonlijk als mogelijk te maken, wil ik je vragen – ervan uitgaande dat jij met het lezen van dit artikel een verandering wilt bewerkstelligen– om dit in gedachten te nemen. Weet je het niet precies? Kies dan het levensgebied. Bijvoorbeeld werk, relatie, huis of gezondheid.

Jij wilt verandering. Je gelooft dat het ‘beter’ kan en je staat open voor wat de verandering teweeg kan brengen. Ten eerste wil ik zeggen dat ik alleen al trots op jou ben dat je verandering écht overweegt. Dat je de motivatie hebt gevonden om toch weer het onmogelijke als mogelijk te zien.

Door het lezen van dit artikel zet jij weer een stapje verder in het proces. Misschien wel de grootste stap tot nu toe. Want de verandering zelf is allang aan de gang maar dat voelen we vaak niet zo.

Verandering is een keuze in het leven.

Ik geef jou enkele signalen binnen het proces van succesvol veranderen zodoende jij niet onbewust blijft ‘hangen’ en weer door kan gaan met het maken van nieuwe keuzes.

Leven in plaats van overleven

Wat wij als mens graag zo lang als mogelijk willen uitstellen, is dé grote verandering in het leven. De stap in een totaal andere, nieuwe, onbekende richting. Datgene wat lang duurt, zwaar voelt, ‘vaag’ is en dus onzekerheid met zich meebrengt. Hetgeen waar anderen een mening over hebben, gekwetst door kunnen worden of waar je ‘imago-verlies’ mee kan leiden.

En dat is heel logisch. Het is namelijk ons overlevingsmechanisme die ons zo veilig als mogelijk wil houden. Die denkt niet aan verbeteringen, kansen, ontwikkeling, zelfkennis of zelfzekerheid. Die denkt aan overleven. En wanneer jij gewoon – grofweg gezien – een volle koelkast hebt en een dak boven je hoofd, is het zeker niet nodig om dat ‘ten koste te laten gaan’ van welke onzekerheid dan ook.

Goed is goed toch?

Maar mensen overstijgen op dit moment dit mechanisme met het verlangen naar meer voldoeningrust, liefde, vertrouwen en verbinding. Natuurlijk zijn we dankbaar voor wat we hebben, maar we voelen dat er meer mogelijk is. We raken niet meer voldaan in het huidige bestaan. Maar wie overtuigd jouw overlevingsmechanisme – én alles en iedereen om je heen die hier ook in zitten – dat je ook kan leven in plaats van overleven?

Verandering roept weerstand op

Oké. Stel. Jij wilt in je leven iets drastisch veranderen. Nieuwe baan, eigen bedrijf starten, afvallen, genezen van ziekten, een relatie verbreken of aangaan, emigreren, reizen, meer vrijheid, oftewel – meer voldoening. Maar dit willen veranderen, roept enorme weerstand op. Elke keer verlies je het van de vele discussies in je hoofd.

Je kan het niet.”- “Wie ben jij om het anders te willen.” – “Waarom zou het nu wel lukken?” – “Het is financieel onmogelijk.” – “Morgen kan het allemaal weer anders zijn.” En natuurlijk; “Ik heb geen zin in iets wat lang duurt, zwaar en vaag is en onzekerheid met zich meebrengt”.

Best. En dat snap ik maar als te goed.

Want veel van die gedachten voelen ook echt als waarheid. Het is je ten slotte de laatste keer ook niet gelukt om af te vallen. En dit is misschien al de zoveelste relatie die volgens jou niet werkt. En het is NU niet echt verstandig om van baan te wisselen. En hoe ondankbaar ben je om méér te willen?

Toch is er een manier om de verandering toe te laten. Om het nog een keer te proberen. Om het onmogelijke weer als mogelijk te zien. Het enige wat jij hoeft te doen, is te beseffen dat je lang geleden al bent begonnen met veranderen en tot op heden nooit bent gestopt.

Huh?

Het verlangen, de wens, de behoefte zitten namelijk nog steeds in jou. En dat het nog niet veranderd is – dat jij je misschien nog steeds ‘frustreert’ aan hoe het is – wil enkel zeggen dat jij er nog niet klaar voor bent om die ‘ene’ stap te maken waardoor alles veranderd. Maar dat is slechts de laatste stap – als die al bestaat. ?

Het is namelijk niet in één keer veranderd. Al willen we dat zo graag.

Hoe groter de verandering, hoe meer ruimte jij jezelf dient te gunnen om dit mogelijk te maken. Op de plek waar je nu staat, weet je misschien nog niet helemaal wat je wilt. In de omgeving waar je nu woont, kan deze verandering misschien helemaal niet geïntegreerd worden.

De zoektocht zelf is de verandering.

Bang zijn, is verandering. Fouten maken, is verandering. Niet begrepen worden, is verandering.

Want daarna komt de overwinning, het slagen en begrip.

Zie de kleine stapjes naar het resultaat

Ver-ander-en.

Betekenis: ‘Anders worden of anders maken

Duidelijk toch? Precies wat die ‘oude gekke’ man Einstein ons wilde vertellen –>

Het is dus tijd dat we andere gedachten creëren en dus ander gedrag gaan vertonen.

En zoals ik net al aangaf, is de verandering al vanaf het moment van het verlangen in gang gezet.

Albert_Einstein_Solve_verandering

Het is nu aan jou de taak om bewust te worden van de kleine stapjes die je al aan het zetten bent in plaats van enkel te denken aan het resultaat en dat het er nog niet is.

Door de kleine stap te herkennen, lukt het ons ook veel eerder om op dat moment een andere keuze te maken dan dat we normaal gesproken zouden doen. Dus bijvoorbeeld een keertje een toetje laten staan of kiezen om te gaan sporten in plaats van over te werken.

Al is het maar één keer. Wanneer jij ‘het’ beseft, kun je het pas veranderen. Oftewel, laat jouw zelf zien wat ander gedrag je oplevert, hoe moeilijk het is of juist hoe makkelijk.

De volgende kleine stap is nog een keertje proberen toch? ?

Herken deze signalen!

Dus door de weerstand in jou te herkennen, kan jij – in plaats van erin te blijven hangen – er nu voor kiezen om het anders te doen. Jij kiest ervoor om weer een stap te zetten. De stap die eerst onmogelijk leek, wordt bevestigd als mogelijk!

Ik heb enkele signalen voor jou hieronder opgesomd met puntsgewijs een korte uitleg en tip. Deze signalen horen bij het overlevingsmechanisme en geven aan dat er verandering plaatsvindt.

Hetgeen wat voorheen je goed afging, werkt nu niet meer.

  • Het oude gedrag – de ‘normale’ keuze – levert je niet hetzelfde meer op als voorheen. Misschien heb je er zelfs geen energie meer voor om het op deze manier te blijven doen.
  • Je vraagt je af wat er met je aan de hand is. Je doet toch alles zoals altijd?
  • Het lijkt alsof je ‘vast’ zit.

Toevoeging:

Door het uitspreken van het verlangen van verandering heb je onbewust de verandering al in gang gezet. Je vindt je werk of relatie niet meer zo leuk als vroeger en je ziet het wel zitten om een nieuwe uitdaging aan te gaan. In je hoofd ben je al met de nieuwe situatie bezig dus het lijkt alsof je in het oude ‘vast zit’. Geef jouw zelf over aan het feit dat je het nog niet begrijpen kan.

Ook jouw lichaam kan hier heftig op reageren – vermoeidheid, allergie of griep bijvoorbeeld – maar schiet niet te snel in de angst dat er iets mis is met je of dat je ernstig ziek aan het worden bent.

Je ziet beren op de weg

  • Je bent opeens veel angstiger dan voorheen. Je checkt je bankrekening vaker, de auto maakt opeens rare geluiden, je partner gedraagt zich vreemd of je hebt argwaan naar je baas. Ligt er maar net aan in welk gebied van jouw leven de verandering plaatsvindt.

Toevoeging:

Onzekerheid is de automatische weerstand die ontstaat wanneer je instinctief aanvoelt dat er verandering in gang is gezet. Het overlevingsmechanisme speelt met je gedachten dat het wel best is zo. Dat je beter binnen kan blijven en dat je niemand kan vertrouwen. Wat ik al zei; voor dit mechanisme is een dak boven je hoofd en eten meer als voldoende.

Laat je niet gek maken. De oude angsten komen naar boven zodat jij weer opnieuw een keuze kan maken. Laat ook dit toe en probeer er met mensen over te praten zodat je deze gedachten kan (laten) ontkrachten. Vraag jezelf bij de gedachten af: “Is dit écht waar?” – vaak verdwijnt de gedachten inclusief het gevoel al snel.

Kan de omgeving het wel aan?

  • Dit is een teken dat je het oude gaat loslaten. Je bent bang dat echt álles gaat veranderen. Dus dat je dadelijk met het aangaan van die nieuwe baan ook opeens je relatie op de klippen loopt. Of dat je geen vrienden meer overhoudt wanneer je de keuze maakt om af te vallen. Je voelt je zelfs schuldig dat je voor jezelf wilt kiezen.
  • Er ontstaan meer conflicten met de omgeving doordat je graag wilt dat jouw omgeving mee veranderd. Zij staan voor het oude en daar ben je momenteel mee in gevecht.

Toevoeging:

Het gaat hier niet om de omgeving. Jij zoekt onbewust een reden om zelf de verandering niet in te gaan. Om jouw zelf met behulp van de argumenten uit je omgeving ervan te overtuigen dat het oude prima is. En dat is logisch… want het is bijna zover – je weet wat je wilt. En hoe meer je groeit, hoe meer weerstand er opkomt.

Besef ook hier dat dit erbij hoort. Praat met je omgeving en kijk wat ze erover zeggen. Of je angst klopt. Wees ook eerlijk over je eigen angst zodat anderen daar rekening mee kunnen houden. En doen ze dat niet – dan is het misschien fijner om te aanvaarden dat deze omgeving niet meer bij jou past. Nogmaals – het gaat in stappen. Als het moment daar is, sta je alweer veel steviger in je schoenen.

Snel. Haast. Ongeduld.

  • De weerstand, slapeloze nachten, ziek zijn, angsten, emoties en twijfel – die zijn onaangenaam. Daarom willen we daar zo snel als mogelijk vanaf. Je voelt je gehaast en denkt dat het nooit meer beter zal worden.

Toevoeging:

Alles wat jij doet om ervan weg te lopen, zal het proces enkel maar meer uitstellen. Probeer de kleine stappen te zien of te blijven maken. Ga naar die open dag van die studie die eigenlijk te duur is. Ga in gesprek met dat bedrijf wat je eigenlijk niet aanspreekt. Blijf in beweging. Vertel jezelf steeds meer over waarom je de verandering wilt ingaan.

Verandering in het leven is niet makkelijk en gaat gepaard met weerstand.

Herken jij jezelf hierin?

En zo ja, tegen welke weerstand loop jij nu aan?

Misschien besef jij nog niet eens dat je verandering hebt ingezet en herken jij een van deze signalen. Ga dan even bij jezelf na waarover jij een verlangen, behoefte of wens hebt uitgesproken.

Jij bent je nu bewust van wat verandering doet met een mens. En dat gaat jou helpen om te stoppen met het ‘rond blijven draaien’ in weerstand, stress en ongeduld. Jij kan nu de stappen vergroten!

En wat nu?!

Ga het onderzoek met jezelf aan. Het onderzoek in jouw eigen belevingswereld, jouw waarheid. De discussie met de automatische piloot die altijd maar dezelfde keuzes blijft maken.

Probeer jouw reacties los te koppelen van je gevoel. Dus ongeacht je frustratie, twijfel, angst – blijf relaxt – adem – en focus op hetgeen wat van belang is op dat moment. Pak de signalen erbij, maak opnieuw een keuze en zie de kleine stappen van de verandering.

Waarnemen in plaats van deelnemen

Blijf je toch elke keer dezelfde keuze maken? Of blijf je achteraf balen van je ‘oude’ reactie? Oefening baart kunst. Mindfulness is bijvoorbeeld een hele effectieve en simpele manier om jouw hersenen te vertragen. Je kan zo eerder je reactie tegenhouden zodat er ruimte is voor een nieuwe keuze.

Zo wist ik na slechts 2 keer naar een Mindfulness audio te luisteren op een onverwachte situatie vol pijn, angst en woede heel anders te reageren dan dat ik voorheen zou doen.

Het voelde alsof ik mijn gevoelens kon bekijken en realiseerde wat voor macht ze over mij hadden.

Mijn lichaam reageerde op mijn emoties zoals vanouds en ik kon dat nu ervaren. Trillen, tranen, hartkloppingen, hoog in ademhaling, onrust. Maar ik bleef rustig. Ik kon zelfs vertellen wat het met me deed en dat ik dit zo niet meer wilde. Ik werd een waarnemer van de situatie in plaats van een deelnemer.

Dat was het moment dat ik zag welke macht ik zelf heb over mijn eigen leven. Sinds dat moment is niet alleen dat onderwerp in mijn leven compleet veranderd, maar ik nam steeds meer verantwoordelijkheid over mijn eigen gevoel en keuzes. Ik werd wakker voor meer.

Ik heb mindfulness audio bestanden gebruikt van Ger Schurink. Zie deze link: https://www.gerschurink.nl/audio.php. Zeker een aanrader als startende!

Welk resultaat verwacht je?

Laat resultaat en verwachtingen los. Het wordt namelijk nooit exact zoals jij aan het begin van het veranderproces had gedacht dat het zou zijn. Wil jij persé een bepaald resultaat dan houdt dit jou tegen de volgende kleine stap te zetten.

Denk eens terug aan het laatste dat veranderd is in jouw leven? In hoeverre kwam dat overeen met hetgeen jij dacht op het moment dat je de behoefte aan verandering naar jezelf uitsprak? Jij bent misschien nu wel gelukkiger in het appartement dan in die rijtjeswoning. Met een cursus in plaats van een hele opleiding? Zelfverzekerder in plaats van afvallen?

Naarmate je meer stappen zet, hoe zichtbaarder het resultaat.

Dus…

Word je bewust van de signalen, wees tevreden met iedere kleine stap en blijf vooral goed naar je lichaam luisteren.

Weet dat je niet álles in één keer hoeft te doen en dat lang niet álles even lastig is. Weet dan dat je vooruit gaat en niet meer achterom zal kijken. Weet dan dat je niet alleen bent die dit doorstaat.

Besef dat vallen en opstaan er onlosmakelijk mee verbonden is. Weet dan dat er altijd iemand is die opstaat om jou te ondersteunen. Weet dat een verandering juist heel veel moois met zich meebrengt.

Blijf jij ergens op vastlopen en onderdanig aan jouw gevoelens en gedachten?
Blijft de gewenste verandering, keuze en actie uit?

Hoe beter jij jouw zelf leert kennen, hoe beter jij voor jezelf kan zorgen, hoe sneller jij het leven hebt waar jij geen verandering meer in wilt.

Ik selecteer zorgvuldig betrouwbare begeleiders die ook allerlei veranderingen hebben dienen te doorstaan. Jij kan ervoor kiezen om samen met hen erachter te komen wat jou ervan weerhoudt om in iedere situatie van weerstand weer volledig voor jezelf te kiezen.

Gebrek aan energie?

Om verandering toe te laten?

Gun jouw lichaam een reset en laad jezelf op met één van de holistische massages van Sheila!

Lees meer

Angst voor verandering

door herinneringen uit het verleden?

Ervaar Emotional Freedom Techniques (EFT) en kom los van hetgeen jou tegenhoudt

Lees meer

Wat zijn jouw verlangens

en word jij hierin begrepen?

Ontdek ze en leer ze uit te spreken bij een training in Geweldloze Communicatie!

Lees meer

Wil je meer grip

op de automatische piloot in jou?

Kijk dan eens bij Voice Dialogue en ga aan de slag met jouw innerlijke kernovertuigingen

Lees meer