Laten we beginnen met wat ‘ziekte’ nou eigenlijk betekent. De meest gevoelsmatig logische uitleg vind ik op wikipedia.

‘Ziekte is een verstoring van de homeostase; het zelfregulerend proces waarbij biologische systemen hun stabiliteit bewaren door zich aan te passen aan de omstandigheden.’

Duidelijk.

Daarom werken vaccins waar men ‘ziek’ van wordt om vervolgens antistoffen te ontwikkelen. Het herstel zelf is hier het doel. Er bevinden zich namelijk cellen in ons lichaam die herinneringen opslaan (T en B cellen) waardoor eerstvolgende ‘indringers’ kunnen worden opgemerkt en hierop efficiënt kan worden gereageerd.

Het zelfherstellende vermogen van ons lichaam is zo indrukwekkend! En dat ik – en vele geneeskundigen – het zo indrukwekkend vinden, komt omdat we er eigenlijk nog zo weinig over weten. Want dat een wond zich als vanzelf geneest, is heel normaal. We weten precies waarom en hoe.

Passie voor de werking van het lichaam

Mijn passie voor de werking van het lichaam begon toen ik helaas een niet zo’n leuk bericht kreeg; de diagnose ziekte van Crohn. BAH!

Prima, dacht ik. Totdat ik te horen kreeg dat de artsen me niet konden vertellen waarom ik het had en dat het ongeneselijk is.

Kortsluiting!

De geschiedenis van ons huidige zorgstelsel, de wetenschap, onderzoek van de diversiteit aan geneeskunden over de wereld en de details wat betreft de wisselwerking van een menselijk lichaam – hebben mij versteld doen staan van hoe sterk we eigenlijk op onze eigen benen dienen te staan wat betreft onze gezondheid.

Ik denk dat vele het met mij eens zijn over dat als ‘puntje bij paaltje’ komt wat betreft jouw gezondheid kan niemand je écht beloven te kunnen helpen en weet niemand iets écht zeker.

Voor mij de bevestiging dat we het echt zelf uit moeten zoeken. Al is het maar om mogelijke verklaringen te verzamelen waar onze kinderen en latere generaties van kunnen leren en profiteren.

Inlezen, verzamelen, uitproberen en delen

Gelukkig ben ik niet de enige die zoekt. Op basis van bepaalde patronen/herhalingen is er al veel informatie beschikbaar. Dit gaat van herstel van eczeem/acné  tot positieve invloeden op de genezing van kanker.

Ik weet nog als de dag van gisteren dat mijn moeder doodziek van de chemo op bed lag en we beide machteloos in elkaars ogen keken. Ik besloot – ondanks dat het ‘taboe’ mij zou uitlachen – om mijn moeder te vertellen dat een ‘mindfulness bodyscan’ mij geholpen heeft verbinding te maken met mijn lichaam, rust in mijn kop te krijgen en pijn te verlichten. Zonder iets te zeggen luisterde ze naar de uitleg die ik haar gaf. Maanden later verstelde zij mij hoezeer dit haar geholpen heeft en heb ik dankbaar haar ervaringen mogen horen over haar ziekte.

Dát is wie ik ben, wat ik doe en wil doen voor iedereen. Dat is Connect2unite.

Inlezen, verzamelen, uitproberen en delen. Dán ben je in beweging naar het moment dat jij weet dat iets werkt voor jou. Zowel in de uitkomst als dat het een onderdeel is van jouw moeiteloze wijze van leven.

Dus waar trekt jouw aandacht naartoe wat betreft gezondheid? Waar voel jij dat je van mag herstellen?