Ken jij het gevoel dat er iets niet klopt?

Dit is mijn verhaal.

Er is altijd iets in mij geweest. Een gevoel soms, maar ook een stem. Het liet mij zien dat hetgeen ik als ‘mijn leven’ had opgebouwd, niet klopte. Het vertelde mij dat ik iets aan het doen ben wat niet bij mij past. Niet bij wie ik eigenlijk ben…

Met een angstig gevoel als resultaat. Een soort knoop in mijn maag die in vuur en vlam staat. Als ik dit negeer, wordt het erger. Ik slaap dan slecht, irriteer me aan alles en grijp gretig naar een planning en to-do lijstjes; mijn enige houvast om enigszins controle uit te oefenen op de eerstvolgende stap. Maar geen idee wat ik deed.

Maar het was er niet altijd. En daarom schonk ik liever aandacht aan het proberen ‘weg te halen’ van dat gevoel dan er naar te luisteren. Het doel was hetzelfde: me goed voelen, mezelf zijn, vrij voelen. Maar ik vond het verwijderen van het nare gevoel belangrijker dan investeren in het onderzoek naar wat dat fijne gevoel nu precies is.

Ik wist niet beter

Ik had meerdere signalen gekregen die ik allemaal heb genegeerd. Signalen dat ik meer vrijheid in mijn leven nodig had om mezelf te zijn. Meer vrijheid om te ontdekken wie ik ben. Maar ik had een leven gecreëerd en ik wist niet beter. Ik heb zoveel moeite gedaan om mijn ‘anders-zijn’ te verbergen.

Het opgeven van dat leven betekende dat ik niets meer was.

Het is de waardering op het werk, mijn plaats in de familie, het respect voor mijn enorme verantwoordelijkheidsgevoel en doorzettingsvermogen, het gezonde imago en het geld wat ik had gespaard. Ik wist precies hoe ik een perfect ‘plaatje’ kon creëren. Ik ben daar erg goed in omdat ik dat zo geleerd heb.

Twijfels? De keuze komt hoe dan ook…

Zoek jij ook altijd eerst naar een tal van redenen vooraleer je een keuze maakt? Ik – altijd. Geef me in ieder geval één sterk argument zodat ik enigszins – aan de mensen die erom vragen – kan uitleggen waarom ik de keuze maak. Want het voelt zo rot wanneer anderen mij niet begrijpen.

Ik kon het gewoonweg niet. Ik kon de keuze niet maken om zoiets drastisch te doen zoals mijn baan opzeggen of mijn relatie te verbreken. Ik had geen gegronde reden. Ik kon het niet beargumenteren. Met een constante twijfel en ergernis in mijn lijf als gevolg die ik vaak perfect wist te verbergen…

Ik werd chronisch ziek verklaard.

En daar was hij dan… hét argument om het ‘anders’ te gaan doen. Ik was stomverbaasd aangezien ik met andere redenen een bezoek bracht aan de huisarts. Een intern onderzoek bevestigde het: de ziekte van Crohn.

Hoe kon dit? Ik weet niet beter dan dat ik bekend sta als ‘healthy-chick’ met haar zelfgemaakte lunch en meerdere sportdagen per week… Hoe konden mijn darmen zó in de war zijn? Hoe kon mijn immuunsysteem nu denken dat ik in constant gevaar zit? Hoezo val ik mezelf aan?

Ik had een keuze die ik dit keer heel gemakkelijk kon maken. Of ik zak in een zware depressie – met behulp van de medicijnenmolen waar ik in terecht kwam – óf ik kies ervoor om het onderzoek aan te gaan. Want één ding was zeker: niemand anders dan ik zelf kan antwoord geven op de vraag wat er met mij aan de hand is. Niemand anders kan een richting bepalen of een keuze maken. Ik ben nu aan zet in mijn eigen leven.

Maar shit… wie is ‘ik’ dan?

Ik begon steeds meer aandacht te geven aan een stem in mij die ik voorheen perfect wist te negeren.

Mindfulness: “Het effect was wonderbaarlijk”

Onder het mom van ‘psychologische klachten bij de omgang met de ziekte van Crohn’ heb ik een ziekenhuispsycholoog bezocht. Stomverbaasd was dit een openminded jongen van ongeveer mijn eigen leeftijd. Hij heeft mij in aanraking gebracht met Mindfulness en daar ben ik hem eeuwig dankbaar voor.

Hij gaf mij enkele audiobestanden van maximaal 8-10 minuten mee. De ‘bodyscan’ vond ik een eye-opener. Ik besefte toen pas dat ik een lichaam had. En al waren het toen nog slechts enkele seconden – de rust die ik ervoer gaf me een enorme kracht.

Na een paar keer luisteren mocht ik het effect al gaan ervaren tijdens een enorme relatietest. Het is me gelukt om bij een zwaar conflict in mezelf de dingen toch helder te blijven zien. Ik had weer een keuze. En ik koos er nu voor om te reageren op mijn hart in plaats van op mijn hoofd en alle sensaties van woede, angst en pijn in mijn lichaam.

Het effect was wonderbaarlijk. Ik kon weer zien en voelde me enorm krachtig. Wat is er allemaal nog meer dat ik niet heb gezien?

Het is heel gemakkelijk om dan weer het ‘normale’ leven op te pakken. We ‘behalen’ iets en dat wordt net zo snel ook weer normaal zodat we weer op hetgeen kunnen focussen wat we niet hebben.

Nou niet wanneer jouw ogen geopend zijn en je het durft te delen met anderen.

De volgende dag vertelde ik het vol enthousiasme aan mijn 5 jaar oudere zus tijdens een familiedag op de boot. Haar reactie was geweldig. Zij vond namelijk een mede onderzoeker op het pad waar zij enkele maanden eerder haar ogen definitief voor open deed….en het was ook nog eens haar kleine zusje.

Het onderzoek is definitief gestart.

jezelf anders voelen_zussen_je ogen openen_Connect2unite

Ik voelde me voor het eerst echt levend

E-books, artikelen, websites, video’s, nieuwsbrieven – ik bezocht, las en bekeek ze allemaal. Ik ervoer direct dat ik niet alleen was met mijn vaak ‘rare’ vragen over de reden van ons bestaan bijvoorbeeld. Er werd me verteld dat ik door moest zoeken naar mijn eigen waarheid.

Ik voelde me voor het eerst in mijn leven echt levend.

Ik voelde me thuis in het onderzoek. Ik had eindelijk een nieuwe reden gevonden om mijn bed uit te komen. En dit keer was het niet voor geld, eten of verdovende middelen. Dit keer was het iets waarvan ik al wist dat ik er nooit meer mee op zou houden.

Ik ging heel snel en wilde veel sneller gaan. Een bekende eigenschap van mij om zo dan teveel hooi op mijn vork te nemen. Ik probeerde van alles uit en stak geld in programma’s die mij zouden kunnen genezen. Ik begon bezoekjes te brengen aan readers, (spirituele) coaches, reflexologen, mediums, paragnosten en helers om meer informatie te krijgen over wie ik ben en wat ik wil. Daar kwam ik voor het eerst in contact met de alternatieve geneeskunde.

Ayahuasca was voor mij dé reden om het nu wél anders te doen

Al redelijk snel vond ik hetgeen wat gehoor gaf aan de snelheid waarop ik antwoorden wilde: Ayahuasca. Misschien dat je er een keer van gehoord hebt. Toen ik het tegenkwam, wist ik direct dat dit mijn eerstvolgende stap zou zijn. Ik zag woorden zoals zelfkennis, bevrijding en genezing die mij gelijk raakte natuurlijk. De recensievideo’s gaven me nog meer de bevestiging en een maand later was het zover.

Ayahuasca was voor mij dé reden. Dit was voor mij het punt dat ik ‘ja’ kon zeggen tegen het even helemaal ‘anders’ doen in mijn leven. Ik kon er nu echt niet meer omheen en dat was nodig. Het gaf me de kracht om het helemaal zat te zijn. Al durfde ik nog niet mijn ego te erkennen en mijn zelf te ontmaskeren – had ik nu wel de moed om in een diep zwart gat van verandering te springen.

Mijn leven bestond uit planmatig en gestructureerde in elkaar vallende schakels. Waar imperfectie en verwarring de vijanden zijn voor dit systeem. Zonder verwachting, met de altijd aanwezige bekende angst en een doos nog onbekend vertrouwen onder mijn arm heb ik de grootste schakel durven te elimineren: mijn full-time baan in loondienst.

Mijn omgeving schrok zich ter pletter. “Hoe kan je deze carrière zomaar opgeven?” Maar ik wist veel meer. Ik wist dat ik mezelf zo in leven hield. Ik zag nu in dat de reacties logisch waren vanuit hun perspectief en kon steeds beter rust vinden in dat men mij niet begreep. Het hielp ook wel dat ik in ieder geval één fan had: mijn zus. ?

Vanaf dat moment is het zoeken, ervaren, vallen en opstaan – en dit volledig aanvaarden is mijn genezing. Het brengt me een gevoel van ‘goed genoeg zijn’ en geduld.

Als cadeau hoor ik op dit pad de meest bijzondere levensverhalen, vergaar ik kennis over de mooiste onderwerpen zoals de werking van ons lichaam en geniet ik van de euforie na de vele bizarre en soms pijnlijke inzichten. Met als kers op de taart van besef: ik hoef het niet alleen te doen! Er zijn vele begeleiders en methodes die mij motiveren door te gaan met het zijn van wie ik werkelijk ben.

Besef: Ik ben mijn volledige zelf al

Hoe meer ik mezelf begrijp – hoe beter ik kan zien wat er nu allemaal echt aan de hand is. En geloof het of niet… ik vind daar hetgeen wat ik niet had verwacht: namelijk niets. En niets is rust. Een ruimte met mogelijkheden om te creëren. Om te zijn wie we willen zijn. Ik weet niet wat jij er vindt, maar ik geloof erin dat er het contrast ligt van waar je vandaan komt. Voor mij is dat vooral de tegenhanger van: stress, angst, piekeren en ziekte.

Ik heb altijd geleefd met de overtuiging dat je hard moet werken, zweten en zwoegen om succesvol te zijn in het leven. ‘Doe het minimaal beter dan een ander.’ Sinds dat ik de woede naar dit deel van mij steeds meer heb weten om te zetten naar een pure vorm van aanvaarding, zag ik mijn kracht er juist in. En nu wist ik het zeker. Ik ben mijn volledige zelf al en alle ‘nukken en sukken’ mogen er zijn. Het is echter aan mij om al deze onderdelen van mijn zelf te ontdekken. De rest gaat vanzelf.

Dus welk deel van jou mag er nu niet zijn? Dit is namelijk een enorme kracht van jou.

Ik hoop je met dit verhaal te inspireren om ook jouw kracht – en vele andere mooie eigenschappen – van jouw zelf te gaan ontdekken. Dat je mag vallen en dat jij zelf bepaalt hoe je weer opstaat.

De reden van ons bestaan is om ons zelf te ontdekken.

Jouw zelf te verwezenlijken.

En vergeet dit zeker niet:

  • Jij bent de enige die bepaalt wat er nu gebeurd.
  • Er is geen einde of begin.
  • Hetgeen je negeert, is hetgeen waar je van leert.
  • Iedere zwakte is ook een kracht.
  • Hoe harder je valt, hoe groter de overwinning.
  • Delen is vermenigvuldigen.

Dankjewel dat je hier bent.

Voel jij de vrijheid om anders te zijn? Wat is jouw verhaal? 

Laat hieronder een reactie achter of stuur mij een bericht via het contactformulier!