Van jezelf verliezen naar voor jezelf kiezen

[mijn verhaal over hoe ik de kwaliteit van mijn leven drastisch heb geïntensiveerd]

‘Zoals het hoort’

Het onderzoek begon nadat ik bewust werd van het constante controleverlies over mijn gedachten, mijn gevoelens, mijn (re)acties, mijn lichaam en mijn gezondheid. Gevoelens van machteloosheid en wanhoop zorgde ervoor dat ik boos werd op mezelf en kwam vast te zitten in een zeer benauwende cirkel. Het voelde alsof ik achter mezelf werd aangesleurd.

Ik heb me altijd aangepast aan wat ik dacht dat anderen wilde zien, horen, voelen. Ik dacht mezelf te kennen door wat anderen mij vertelde wie ik was. Ik verafschuwde mijn lichaam. Ik wilde niet ‘anders’ zijn. Ik wilde gelukkig worden via wat ik dacht dat ‘zo-hoort’.

Als mijn lichaam niet ziek was geworden, was ik wel volledig doorgedraaid in het doolfhof in mijn hoofd. Ik kreeg de diagnose voor de nog altijd onverklaarbare chronische ziekte van Cröhn en voelde walging bij de vele medicatie die ik mijn lichaam moest geven. Ik voelde dat het leven niet meer dan dit zou worden en dat bracht me zo dicht bij opgeven, dat de enige andere keuze was om weer te gaan leven.

Ik koos ervoor om anders te zijn

Mezelf onderzoeken was voor mij de enige logische stap om erachter te komen wat het leven en dus het mens-zijn betekent. Ik wist niet beter dan wat ik gewend was. Ik nam ontslag van het leven wat ik had opgebouwd en koos ervoor om ‘anders’ te zijn. Ik heb me ondergedompeld in alle mogelijke beschikbare informatie dat ik tegenkwam. Filosofen, biologen, spiritualiteit, psychologen, natuurkundigen, astrologen, wetenschappers, geneeskundigen en andere levensonderzoekers. Wat ik hierbij voelde, smaakte naar zoveel meer.

Lees in dit artikel hoe ik mezelf toestemming heb gegeven om anders te zijn: ‘Jezelf anders voelen

Ik had hoop in dat iemand dé oplossing of dé waarheid voor mij had om mijn lege bestaan te vullen. Maar ik kwam steeds vaker in aanraking met vele tegenstrijdige perspectieven. Iedereen tast uiteindelijk in het duister. Dat kwam in eerste instantie hard aan, maar uiteindelijk werd dit mijn grootste vrijheid.

Want als niemand de waarheid heeft maar ook niemand liegt, is er maar één over waar ik voor moet kiezen. IK, mezelf, mij – diegene die alles leest, ziet, beleeft, voelt, hoort.

Mezelf onderzoeken

Ik ben mijn eigen bewegingen gaan bestuderen. Welke keuzes maak ik, waarom en wat zijn de consequenties wat betreft mijn gemoedstoestand, gezondheid en ook voor mijn relaties? Maar vooral ook vice versa; wat is er gebeurd en welke keuzes hebben hiertoe geleidt? En ten slotte, welke keuzes heb ik nog meer en met welke keuze kan ik volledig mezelf zijn? Dit is een korte samenvatting van wat ik zelfonderzoek noem.

De hoeveelheid leugens – naar zowel mezelf als naar anderen -, verdedigingen en onverklaarbare onzekerheden die ik ontdekte, waren super confronterend en het liefst wilde ik er zo snel als mogelijk vanaf. Maar dat werkte juist averechts. (Quick-fix does not exist!!De chaos in mijn leven – in mijn relatie(s), gezondheid, werk, veiligheid, zelfvertrouwen,… – stoptte niet totdat ik écht steeds meer voor mezelf begon te kiezen.

Rust om te herstellen

Waar ik eerst alternatieve zorgmethodes wilde inzetten bij genezing, werd het mij duidelijk dat de complete ervaring zelf de ‘knik in de kabel’ herstelde. Therapie, coaching, trainingen – maar ook producten in deze categorie – zijn tools waarmee je nieuwe kanten van jezelf leert kennen. Na elke sessie ontdekte ik wekenlang dingen over mezelf die voorheen in mijn onderbewustzijn verstopt waren. Dat had ik in mijn huidige omgeving niet zomaar ontdekt. Hoe meer ik over mezelf te weten kwam, hoe meer ik verschillende signalen van mijn lichaam begon te begrijpen en hoe beter ik achter mijn beslissingen kon gaan staan. Ik kon nu zelfs bewust wél kiezen voor wat een ander zegt dat eigenlijk ‘slecht’ is. Ik weet waarom ik doe wat ik doe.

En dat is rust. Dat is niet ‘beter’ willen doen. Dan is er geen discussie meer. Dat is niet meer bang zijn voor schuld, manipulatie, leugens, angst en bedrog. Het is zonder weerstand door jouw unieke leven bewegen, mogelijkheden ontdekken en je eigen beste vriend zijn. Dit is wie ik ben, hoe ik het wil doen en ik neem verantwoordelijkheid voor de consequenties.

En deze rust geeft het lichaam de ruimte om te herstellen van alles waar het zich tegen heeft moeten verzetten. 

Wat ben ik blij dat ik dit zie.

Ik gun het jou om in te zien wat voor jezelf kiezen kan betekenen.

Te herstellen van wat is geweest en te bouwen aan wat voor jou werkt.
Ik ga jou begeleiden en steunen zoals ik dat bij mezelf zou doen.

Hoe?

Bekijk de items in mijn webshop. Deze producten en diensten zijn een waardevol onderdeel geweest gedurende mijn onderzoek in het optimaliseren van de kwaliteit van het leven.

Webshop