Wat betekent ZIEKTE?

Laten we beginnen met wat ‘ziekte’ nou eigenlijk betekent. De meest gevoelsmatig logische uitleg vind ik op wikipedia.

‘Ziekte is een verstoring van de homeostase; het zelfregulerend proces waarbij biologische systemen hun stabiliteit bewaren door zich aan te passen aan de omstandigheden.’

Duidelijk.

Daarom werken vaccins waar men ‘ziek’ van wordt om vervolgens antistoffen te ontwikkelen. Het herstel zelf is hier het doel. Er bevinden zich namelijk cellen in ons lichaam die herinneringen opslaan (T en B cellen) waardoor eerstvolgende ‘indringers’ kunnen worden opgemerkt en hierop efficiënt kan worden gereageerd.

Het zelfherstellende vermogen van ons lichaam is zo indrukwekkend! En dat ik – en vele geneeskundigen – het zo indrukwekkend vinden, komt omdat we er eigenlijk nog zo weinig over weten. Want dat een wond zich als vanzelf geneest, is heel normaal geworden. We weten precies waarom en hoe.

Passie voor de werking van het lichaam

Mijn passie voor de werking van het lichaam begon toen ik helaas een niet zo’n leuk bericht kreeg; de diagnose ziekte van Crohn. BAH!

Prima, dacht ik. Totdat ik te horen kreeg dat de artsen me niet konden vertellen waarom ik het had en dat het ongeneselijk is.

Kortsluiting!

De geschiedenis van ons huidige zorgstelsel, de wetenschap, onderzoek van de diversiteit aan geneeskunden over de wereld en de details wat betreft de wisselwerking van een menselijk lichaam – hebben mij versteld doen staan van hoe sterk we op onze eigen benen dienen te staan wat betreft onze gezondheid.

Ik denk dat vele het met mij eens zijn over dat als ‘puntje bij paaltje’ komt wat betreft jouw gezondheid kan niemand je écht beloven jou te kunnen helpen en weet niemand iets écht zeker.

Voor mij de bevestiging dat we het echt zelf uit moeten zoeken. Al is het maar om mogelijke verklaringen te verzamelen waar onze kinderen en latere generaties van kunnen leren en profiteren.

Zoek het zelf uit: Inlezen, verzamelen, uitproberen en delen

Gelukkig ben ik niet de enige die zoekt.

Er is veel informatie beschikbaar waarmee we onze richting kunnen bepalen. Dit gaat van herstel van eczeem/acné tot positieve invloeden op de genezing van kanker.

Ik weet nog als de dag van gisteren dat mijn moeder doodziek van de chemo op bed lag en we beide machteloos in elkaars ogen keken. Ik besloot – ondanks dat het ‘taboe’ mij zou uitlachen – om mijn moeder te vertellen dat een ‘mindfulness bodyscan’ mij geholpen heeft verbinding te maken met mijn lichaam, rust in mijn kop te krijgen en pijn te verlichten. Zonder iets te zeggen luisterde ze naar de uitleg die ik haar gaf. Maanden later vertelde zij mij hoezeer dit haar geholpen heeft en heb ik dankbaar haar ervaringen mogen horen over haar ziekte.

Dát is wie ik ben, wat ik doe en wil doen voor iedereen. Dat is Connect2unite.

Inlezen, verzamelen, uitproberen en delen. Dán ben je in beweging naar het moment dat jij weet dat iets werkt voor jou. Dan word je steeds bewuster van de behoeften die je onbewust negeert. De invulling van deze behoeften en benodigdheden zijn zo belangrijk bij het vergroten van de kwaliteit van je leven.

Dus waar trekt jouw aandacht naartoe wat betreft jouw gezondheid? Waar voel jij dat je van mag herstellen?

Ziek zijn, is een signaal

Ziek zijn, is een signaal. Voor mij wel in ieder geval. Ik heb dit ook al aan mezelf bewezen. Dat mijn bewustzijn, de zorg voor mezelf, de keuze voor wat IK belangrijk vind in direct verband staat met mijn algehele gezondheid. Zowel lichamelijk als mentaal.

Het is niet voor niets dat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van tools zoals coaching, therapie, (alternatieve) methodes en middelen. We merken hiermee hoe goed deze zorg voor jezelf werkt. En misschien niet altijd zoals we dat verwachten of misschien hopen, maar het is niet voor niets dat jij overweegt om een dergelijke tool in te zetten. Deze overweging is een gevolg van de wens om meer zelfbewust te worden van wat het is dat jou tegenhoudt om gezond en energiek te zijn.

En ik verzeker jou; elke stap die je neemt in het teken van de overweging om meer zelfbewustzijn te creëren, zal succesvol zijn. Het is maar dat je de verwachtingen van hoe dit succes eruit ziet, loslaat.

Ziek zijn – in welke mate dan ook – is een mooi argument om meer voor jezelf te gaan kiezen. Om misschien wel die extreme beslissing te maken die al langere tijd in je achterhoofd zit. Om eerlijk te zijn over dat jij je zorgen maakt. Of om nu wél die stap te maken te investeren in een bij jou passend voedingspatroon.

Vond je dit artikel interessant?

Lees dan ook eens:

Zelfonderzoek meer!

TIPS

  • Een diagnose kan heel erg heftig binnenkomen. De mate hiervan wordt grotendeels bepaald door de kennis die jij wel/niet hebt over de werking van jouw lichaam. Besef altijd dat artsen óók mensen zijn. Daarmee wil ik zeggen dat de verantwoordelijkheid nog altijd bij jou ligt om de ziekte positief te beïnvloeden. Het lichaam is heel sterk en jouw bewustzijn ook! Ga op onderzoek uit, neem deze ‘kans’ om te kiezen voor jezelf – je lichaam heeft jou nodig.
  • Heb jij last van huidproblemen, haaruitval, gewrichtpijn of last van andere delen zoals ogen, handen, rug,..? Vaak zit het herstel verborgen in voeding. We lopen tegenwoordig erg snel tekorten op van bepaalde essentiële voedingsstoffen. Dit tekort aanvullen, kan echt de wereld voor je veranderen. Bekijk de webshop voor welke supplementen mijn fysieke gestel enorm hebben gesteund!