Ook 2019 wordt hoe dan ook succesvol!

De laatste weken spookt het al weer door ons hoofd. Wat gaat 2019 ons brengen? Waar stonden we een jaar geleden? Welke doelen hebben we gesteld en wat hebben we daarvan behaald?

Menig mens is inmiddels gestopt met het stellen van doelen voor het ‘nieuwe jaar’. Logisch. Want veel van onze gestelde doelen in eerdere jaren zijn verre van bereikt. Ten minste, dat denken we.

Heb jij jezelf weer teleurgesteld door ook de goede voornemens voor 2018 niet na te streven?

Teleurgesteld_artikel_C2U_actie

Een nieuwe tijd van doelen stellen is aangebroken. Het is tijd dat we gaan kijken naar wat we werkelijk wensen. Laat het ‘wanneer’ en ‘hoe’ los en maak iedere keer opnieuw de keuze.

In dit artikel vertel ik jou dat we maar één doel hebben om na te streven.

We hoeven onszelf niet meer teleur te stellen.

Teleurgesteld het nieuwe jaar in

Voor mij begon ieder jaar met het stellen van doelen – of ook wel de ‘goede voornemens’ genoemd. Als ik ze niet opschreef, dan scande ik er wel even doorheen via mijn gedachten. Maar dit vraagt natuurlijk ook om de doelen van het jaar ervoor te evalueren.

Wat heb ik nageleefd en welke niet? En dat doet pijn. Want al snel voel ik dat het compleet anders is gegaan dan ik me had voorgesteld. Ik heb moeite om me niet teleurgesteld te voelen. “Ik had toch wel al ‘daar’ moeten staan en ‘hier’ ben ik juist helemaal de andere kant op gegaan…

Waarin heb jij jezelf teleurgesteld? Toch teveel gegeten dit jaar en te weinig gesport? Toch gerookt terwijl je gestopt bent? Wilde je meer geld sparen? Meer klussen in huis? Meer tijd voor jouw familie of juist voor jezelf? Wilde je wat kilo’s kwijt? Vaker sporten?

We zullen in het één meer tijd hebben gestoken dan in het ander. En we zien ook wel in dat onvoorziene omstandigheden de koers heeft veranderd. Maar we kunnen er niet om heen dat onze verlangens – zoals we die hebben ingezet aan het begin van het jaar – niet allemaal afgevinkt kunnen worden.

Logisch dat we gestopt zijn met het stellen van doelen en het hebben van goede voornemens. Want wat heeft het voor zin om aan het einde van het jaar onszelf teleur te stellen? We besluiten om de doelen zo algemeen als mogelijk te houden; “Een jaar vol liefde, geluk en gezondheid”. En ook hier durven veel mensen helaas niet meer op te hopen.

Maar is die teleurstelling wel terecht? Natuurlijk niet!

Het werkelijke doel achter jouw doel

Wanneer we een doel stellen, betreft dit vaak een specifiek resultaat. Op deze manier geven we richting aan het proces. Ik neem in dit artikel als voorbeeld het populaire doel: afvallen. Vul het zelf nu maar in met het doel waar jij jezelf mogelijk in hebt teleurgesteld of kan gaan teleurstellen.

Ik ga dit jaar écht die 10kg afvallen!” – of voor de echte ‘SMART-strevertjes’ onder ons; “Gedurende een periode van 365 dagen wil ik minimaal in die broek passen die ik in 2016 heb gekocht”.

Naast dat het ons niet eerder is gelukt en we daarom misschien ons doel al meerdere malen hebben bijgesteld, gaan we ervan uit dat we weten welke stappen ervoor nodig zijn om het doel te behalen. Even samengevat: minder eten en meer bewegen. Misschien dit keer met hulp van een diëtist?

Het jaar begint en grote kans dat we al snel onszelf teleurstellen omdat onvoorziene omstandigheden je plan toch in de war hebben geschopt. Jij zou toch meer gaan sporten? Balen… “weetje…laat maar!”

Maar HO Stop Halt! Wat nou als ik je zeg dat je juist jouw doelen aan het behalen bent?

Huh?

Ik heb heel wat doelen gesteld en er heel wat controle op proberen uit te oefenen. Alles moest precies gaan zoals ik het me had toegezegd. Maar het blijft anders lopen. Met als gevolg dat ik in een negatieve spiraal van teleurstelling op teleurstelling beland. Aiii!

Gehecht aan het plan

Ik heb me gehecht aan het plan ernaartoe in plaats van aan de uitkomst. Ik begin enthousiast maar verlies al snel mijn toewijding wanneer het me niet lukt om aan dit plan te houden.

Maar wat nou als we het doel loskoppelen van de uitkomst? Geven we dan niet onszelf de volledige vrijheid om het leven te ervaren zoals het komt?

Want in het geval van afvallen bijvoorbeeld kan die 10kg vet ook veranderen in 10kg spier ? en ben je alsnog niet 10kg afgevallen. En toch ben je met deze uitkomst vele malen gelukkiger dan het afvinken van het doel -10kg.

Het doel stemt zich af op wie jij nu bent

En als jij dit artikel aan het lezen bent, dan ga ik ervan uit dat jij nog niet het doel bereikt hebt wat je aan het begin van het jaar – of misschien al meerdere jaren terug – hebt voorgesteld. (Al dan niet het vergeten ‘laat maar’ doel)

Maar wat nou als je terugkijkt naar alle pogingen die je hebt gedaan, de weken dat het wel is gelukt, het gevoel van falen en het onderzoek naar het ‘hoe’. Ben je dan al niet veel verder dan aan het begin van het jaar? Weet jij dan nu niet meer over wat wel en niet werkt? Heb jij dan nu niet veel meer kennis over wat je wilt, hoe je het wilt en wat bij jou past?

Het resultaat wat je voor ogen had, heb je dan misschien niet behaald – maar jij had nog geen weet van wat er allemaal voor nodig is om het doel te bereiken. Jij wist nog niet dat je bijvoorbeeld een allergie had voor lightproducten, dat je een emotie-eter bent, dat je verwachtingen van anderen aan het nastreven bent, jouw ideaalbeeld onrealistisch is of dat je van minder eten juist aankomt. Jij wist misschien helemaal niet – nu dat het je tóch gelukt is om af te vallen – dat jij je juist veel onzekerder voelt.

Het doel stemt zich af op wie JIJ bent – op dat moment. Dus voordat je het weet blijf jij jezelf teleurstellen door het hebben van een onrealistisch doel omdat het past bij wie jij WAS en niet bij wie jij nu bent.

Het antwoord op de steeds terugkerende vraag ‘Past het resultaat bij wie ik nu ben?’ – bepaald de richting van het plan alsmede ook het doel waar jij op dat moment volledig voor kan gaan.

Het gaat niet om het ‘wat’ maar om WIE het doel behaald

En misschien dringt het nu al tot je door. Het gaat niet om het opvolgen van de stappen er naartoe, maar om de persoon die jij wilt zijn. Die je bent op het moment dat je het doel hebt bereikt.

Dus beter gezegd: waarom wil jij 10kg lichter zijn? Hoe voelt dat? Je voelt je gelukkig, trots en energiek. Toch? Wie is die persoon in die broek van 2016 en hoe leef je? Eet je weer precies hetzelfde? Kijk jij op dezelfde manier naar voeding en beweging als dat je nu doet? Dus wie heeft dit doel behaald? Jij of de toekomstige jij?

Dus vertel het jouw zelf maar eens. Waar sta je nu ten opzichte van januari 2018 wat betreft jouw doelen? Waar ben je achter gekomen? Waarin ben je gegroeid? En waarvan weet je nu zeker dat het NIET werkt? En waar kan jij nog boosheid op jezelf loslaten? Groei kent geen tijd dus laat persoonlijke deadlines achterwege en wees trots op de stappen die je (hebt ge)zet. Je bent al zo ver gekomen!

En dit gevoel van trost zijn op jouw zelf gun ik iedereen. Hoe hard het ook was en hoe pijnlijk. Ik heb in een jaar precies gedaan, gezien, gevoeld en gehoord wat ik nodig had om nu te zijn wie ik ben. En ik ben blij dat ik ben wie ik nu ben. Ik ben trots. Ik had van tevoren niet kunnen weten wat daarvoor nodig was.

In ieder geval niet het behalen van het doel uit januari ?. Deze is zelfs niet eens meer van toepassing…

Er is maar één doel om na te streven

Dus ik heb besloten om het stellen van doelen te verminderen naar het nastreven van één doel: ik wil mijn zelf zijn. Want is dat niet uiteindelijk het onderliggende doel van ieder doel? En ik zal vol moed iedere uitdaging, confrontatie en blokkade aangaan die mij hiervan weerhoudt.

Iedere gedachte, iedere ruzie, iedere relatie, ieder verlangen en iedere verwachting. Elke angst, ziekte en overtuiging die tussen mij en mijn zelf instaan. Hoe? Dat weet ik wanneer het moment zich aandient.

Wanneer ik me onzeker voel, me ziek voel of wanneer ik keuzes maak waarvan ik later spijt heb. Ik blijf alert voor deze signalen. Zij tonen mij wanneer ik actie mag ondernemen. Ze laten mij zien waar ik het nog toelaat om niet helemaal mijn zelf te zijn.

En natuurlijk mis ik wel eens een signaal of heb ik op dat moment te weinig doorzettingsvermogen. Maar daar kan ik me niet meer druk om maken, want het is en blijft een onderdeel van het doel op zich. Het brengt me daar waar ik moet zijn.

Simpel? Nee dat zeg ik niet. Want er zijn meer dan genoeg gedachten, overtuigingen en kwalen die mij nog boos maken, verdrietig, onzeker of afwezig. En op dat moment heb ik de keuze om teleurgesteld te zijn óf erachter te komen wat dit veroorzaakt.

Onderzoek jouw zelf

Ik kan pas hetgeen – wat mij tegenhoud om mijn doel te bereiken – onderzoeken wanneer het zich aandient. De onverwachte emotie erkennen is de eerst stap. En dat lukt ons niet altijd de eerste keer. Ook het negeren van deze emotie is namelijk een onderdeel van het proces.

Hebben we de emotie/het gedrag erkent? Dan willen we weten wat dit heeft veroorzaakt. Want met dit bewustzijn is het namelijk weer mogelijk om opnieuw de keuze te maken.

Voordat je het weet, at je die hele reep chocolade op. Nadat je dit een paar keer hebt genegeerd, kom je erachter dat je dit deed omdat je juist die dag veel meer behoefte had aan comfort en geruststelling. Het feit dat het niet elke dag gebeurd, is bijvoorbeeld een bevestiging hierop.

Dus kiezen we dan om teleurgesteld te zijn en het erbij te laten zitten? Óf erachter te komen waarom we die behoefte hebben? Misschien heb jij juist de behoefte aan geruststelling omdat jij jezelf denkt te hebben teleurgesteld… Zit jij in die negatieve spiraal waar ik het eerder over heb gehad?

Ik vraag het me vaak genoeg af; wie ben ik, wat past bij mij en wat is ervoor nodig om volledig mijn zelf te zijn in iedere situatie? Met deze gedachten kies ik er misschien juist voor om op dat moment tóch gewoon die hele reep op te eten ondanks dat ik weet dat ik het eigenlijk niet moet doen.

Maar de kennis die ik met deze actie vergaar, is super waardevol in het ontdekken van de antwoorden op mijn vragen. Ik voel me de dag erna, misschien wel de hele maand, zwaar schuldig, futloos en heeft een invloed op mijn gemoedstoestand. En dat wil ik niet. Niet meer.

En dán maak ik opnieuw de keuze.

Maak iedere keer opnieuw de keuze!

De keuzes die jij tot op heden hebt gemaakt, hebben de persoon gevormd die je nu bent. Of dat nu positief of negatief is. En vanaf hier wil jij iets bereiken wat je nog niet eerder hebt bereikt.

Je zet een eerste stap door de keuze te maken om voor het doel te gaan. Vervolgens komen er kansen, mogelijkheden, situaties op je pad die jou uitdagen om elke keer opnieuw de keuze te maken. Wil je dit écht? Waarom wel of waarom niet? Wat houd je nog tegen om dit te bereiken?

Geef jij jezelf niet bij iedere situatie opnieuw deze ruimte – dan zit je voordat je het weet vast aan het tonen van doorzettingsvermogen, wilskracht en uiteindelijk teleurstelling. Want je hebt nu eenmaal een doel gesteld en wat moeten we wel niet van onszelf denken (oftewel anderen! ?) als we niet nakomen wat we hebben gezegd?

Maak elke keer opnieuw de keuze! Zo voorkom je dat we ons vastklampen aan een doel wat misschien helemaal niet past bij wie we werkelijk zijn. We geven zo onszelf de ruimte om het doel aan te passen aan wie we zijn en niet onszelf aan te passen aan het doel die gemaakt is door wie we waren.

Gelukkig nieuwjaar!

Hoe voelt het nu om naar je verlangens, wensen, doelen te kijken die jij voor jezelf hebt opgesteld? Kies jij er nu wél voor om trots te zijn op wat je allemaal hebt bereikt in plaats van teleurgesteld te zijn over wat je niet aan jouw zelf hebt bewezen?

Ik ben trots op jou net zoals ik trots ben op mezelf – want als ik in 2019 net zoveel groei als in 2018, dan heb ik me echt nergens druk om te maken! Ik kijk uit naar alle ervaringen waarin ik altijd opnieuw kan kiezen. En ik kies voor wat goed is voor mij. Ik kies voor het zijn van mijn zelf!

Gelukkig nieuwjaar!

Herken jij jezelf in mijn verhaal?

Wil jij ook weer trots kunnen zijn op wie je bent?

Wil jij uit de negatieve spiraal stappen en weten welk doel past bij wie jij nu bent? ?

Start met het leren herkennen van jouw werkelijke behoeften en verlangens tijdens een training Geweldloze Communicatie. En bevrijd jouw zelf van hetgeen jou weerhoud om jouw zelf te zijn met Emotional Freedom Techniques!