Wat is voor jezelf kiezen ook alweer?

Het wordt tijd dat je wat meer voor jezelf gaat kiezen!

Ja leuk. Maar wat betekent dat? En hoe doe je dat dan ook alweer?

Laat ik voorop stellen dat het allemaal begint bij het erkennen dat JIJ er bent. Klinkt misschien vreemd, maar het is essentieel. Want wat doe je als je niet voor jezelf kiest? Juist; je vergeet jezelf.

Heb jij ooit wel eens tegen jezelf gezegd: “Ik ben er! Ik leef!”? Doe het eens vaker. Want jezelf levensvatbaar maken is wat we in deze extern gemanipuleerde maatschappij vaak vergeten. Of is het ons nooit echt geleerd?

Jouw wereld bestaat niet uit wat jij om je heen ziet, hoort en wat anderen doen en zeggen. Jouw leven bestaat uit hoe jij naar de wereld kijkt, hoe jij interpreteert en hoe jij hierop reageert. Jouw leven draait om jou. Simpel en waar.

Met deze gedachte kom je uit bij iets dat ook heel eng is: de verantwoordelijkheid voor het leven dat enkel jij kan leven. Jij bepaalt, jij kiest en jij draagt de consequenties van wat je doet. Vooral wanneer het leven niet zo lekker loopt, kan jij je hierdoor nog wel eens schuldig voelen.

Schuld is een negatieve uiting van deze zelfverantwoordelijkheid. Vergeef jezelf en pak de kracht terug die hierin verscholen ligt.

In dit artikel vertel ik je mijn perspectief op wat dat ‘kiezen’ dan daadwerkelijk betekent, wat het vooral NIET is, waarom het zo moeilijk is en vertel ik je over hoe jij met een Persoonlijke Formule steeds meer voor jezelf kan gaan leren kiezen.

Inhoud:

Zelfverwezenlijking_Bullet-point_snavel_opsomming_Connect2unite Jouw voorkeuren zijn behoeftes

Bullet-point_snavel_opsomming_Connect2unite Waarom is voor jezelf kiezen zo moeilijk?

Zelfverwezenlijking_Bullet-point_snavel_opsomming_Connect2unite Wat is NIET voor jezelf kiezen?

Zelfverwezenlijking_Bullet-point_snavel_opsomming_Connect2unite Focus van EXTERN naar INTERN

Zelfverwezenlijking_Bullet-point_snavel_opsomming_Connect2unite Waarom voor jezelf kiezen?

Betekenis kiezen

Kiezen betekent:

  • Een besluit nemen.

  • ‘Kiezen of delen’

  • Een selectie maken.

  • Keuze maken uit ten minste twee zaken.

  • Voorkeur aangeven/prefereren.

  • Richting bepalen.

  • Uitzoeken/onderzoeken.

Wil jij voor jezelf kiezen dan zal jij dat besluit moeten gaan nemen. Het is ‘kiezen of delen’ wat aangeeft dat er een keuze nodig is om ergens volledig verantwoordelijkheid over te kunnen nemen. Anders deel je in dit geval de verantwoordelijkheid over jouw leven met anderen.

Is dat wat je wilt? Weten anderen wel wat jij nodig hebt?

Kiezen doe je op basis van een voorkeur. Je prefereert het één boven het ander. In het geval van ‘voor jezelf kiezen’, ben JIJ diegene die hier allereerst deze titel krijgt.

Je kunt pas van de ander houden, als je eerst jezelf lief hebt.

Maar dat wil niet zeggen dat je dan direct een egoïst bent of moet zijn.

Wanneer je kiest, weet je waarvoor je kiest en waarom je daarvoor kiest. Je hebt een voorkeur naar gelang jouw ervaringen. Je hebt het uitgezocht – vaak door ze te beleven – welke mogelijke positieve en negatieve consequenties ergens aan verbonden zijn en nu kan je kiezen. Je maakt de keuze bewust. Een egoïst is iemand die énkel aan zichzelf denkt.

Dat heb jij allang bewezen niet te zijn…toch?

VRAAG: Welke ervaringen hebben jou ertoe geleid om nu toch echt wat meer voor jezelf te gaan kiezen?

Jouw voorkeur zijn jouw behoeftes

Wanneer je meer voor jezelf wilt gaan kiezen, ben jij in dit verhaal de voorkeur. Maar waar kies je dan voor?

Jouw voorkeur zijn jouw behoeftes. Wat zijn jouw behoeftes?

  • Een behoefte – in het geval van ‘voor jezelf kiezen’ – is een verzamelnaam voor alles dat jij WILT en niet MOET.
  • Een behoefte vervullen is bevredigend en altijd voedend voor jouw (lange termijn) geluk. Daarmee elimineer ik de snel bevredigende ongezonde behoeftes wat bijvoorbeeld in iedere vorm van verslaving het geval is.
  • Behoeftes zijn er in vele vormen en kleuren. De oorsprong kan op lichamelijk, mentaal en emotioneel gebied ontstaan.

“Ben trouw aan jezelf” – “Blijf dicht bij jezelf”

Bij wie?

Laten we één ding de wereld uit helpen: Jij hoeft jezelf niet te kennen om voor jezelf te kunnen kiezen.

Jezelf leren kennen, weten wie je bent en wat je wilt – begint namelijk altijd eerst met voor jezelf kiezen!

Door te kiezen kom je erachter wat het beste voor jou is en wat je misschien de volgende keer toch anders wilt doen. Door NIET te kiezen leg je de verantwoordelijkheid over jouw leven bij de ander neer. Dus KIES en onderzoek jouw voorkeur.

Waarom is voor jezelf kiezen moeilijk?

Voor jezelf kiezen is moeilijk. Waarom? Omdat we het eigenlijk helemaal niet gewend zijn. We zijn eerder gewend om met de ander bezig te zijn, hierop te reageren en voor de situatie waarin jij en jouw directe omgeving in zitten te gaan zorgen.

Wanneer jij voor jezelf kiest verandert de situatie. En verandering brengt altijd in bepaalde mate een vorm van angst met zich mee.

  • De angst om anderen met jouw keuze te benadelen.

  • Je bent bang om kritiek te krijgen op jouw nieuwe keuze.

  • Wat als jij de verkeerde keuze maakt? Wat als je faalt?

  • Je bent bang om anders/vreemd te zijn – verbinding te verliezen.

Het zijn natuurlijk deze angsten die ervoor zorgen dat jij niet naar jouw behoeftes blijft luisteren. Het mogelijke schuldgevoel in de toekomst houd je weg van wat jij nu daadwerkelijk nodig hebt.

Waarom is kiezen voor jezelf moeilijk?

Omdat de mogelijke uitkomsten waar je zo bang voor bent helaas niet zijn uitgesloten om uit te komen. Want tja,…jij hebt vast ook wel eens kritiek (gehad) naar iemand die een keuze (voor zichzelf) maakte dat niet overeen kwam met jouw behoeftes en/of verwachtingen.

Het is dus belangrijk dat je deze angsten overwint zodat kritiek en het gevoel van falen jouw niet meer hoeft te belemmeren in het zijn van jezelf.

Angsten overwinnen

Jouw angsten overwinnen doe je door te beseffen dat het juist DIE mensen zijn die de keuze voor zichzelf NIET maken die jou voorzien van kritiek. Het zijn die mensen die zich mogelijk benadeelt voelen door jouw acties. Ze zijn bang de persoon die jij voor hun bent te verliezen.

Als je dat inziet, blijf je sterk in het volgen van wat jij wilt.

Een prachtig voorbeeld hiervan is de opmerking die ik laatst tegenkwam:

Ik kies toch ook voor jou? Waarom kies jij niet net zo voor mij?

Dit is natuurlijk in vele vormen te communiceren, maar je begrijpt vast de ‘lading’ die achter deze zin zit.

Dit geeft nu exact een verschil aan waar de ander zich benadeelt voelt in dat jij keuzes voor jezelf maakt. Er wordt van jou verwacht dat jij in de behoefte van deze persoon voorziet. Dat jij verantwoordelijkheid neemt over zijn/haar leven. Maar deze persoon heeft niet eerder geleerd om te voorzien in eigen behoeftes.

We zijn denk ik allemaal opgegroeid met de herhalende opmerking: “Wat zullen de buren er wel niet van denken?”. Hoe dichter bij huis, hoe banger we waren dat iemand zou ontdekken wat er achter de gesloten deur afspeelde. Dit is een overtuiging geworden die zich tot diep in onze DNA heeft gevestigd tot angst wat anderen van ons denken.

Overwin door voor jezelf te gaan kiezen en de uitdaging aan te gaan om hiervoor op te  blijven komen.

Wat is NIET voor jezelf kiezen?

Dus wat is NIET voor jezelf kiezen? Als je dat weet dan kan je beginnen om daar specifiek andere keuzes in te gaan maken.

Je kiest NIET voor jezelf als jij:

  • jezelf aanpast aan wat de omgeving denkt dat het beste is.
  • iets doet omdat jij dit jezelf hebt opgelegd (moeten).
  • volgt wat anderen van jou verwachten (pleasen).
  • tégen jezelf ingaat.

Ook al is het gemakkelijker om de omgeving tevreden te houden, zit jij met de gebakken peren. Je lichaam wordt moe, je geest draait overuren en je emoties krijgen geen vrijheid om te bestaan.

Wanneer je niet voor jezelf kiest, kies je automatisch voor iets of iemand anders wat resulteert in dat je steeds verder af komt te staan van jezelf en jouw behoeftes.

Door steeds in kleine stappen NEE tegen EXTERN te zeggen en JA tegen INTERN, kom je weer in je eigen kracht, vitaliteit en levenslust.

Focus verleggen van extern naar intern

We hebben niet (bewust) gekozen om in deze snelle extern gerichte maatschappij geboren te worden. De normen en waarden van de mensen die ons hebben opgevoed, zijn gemixt met de principes en regels van de maatschappij. Hoe ziet jouw cocktail eruit?

Na enkele jaren komt daar ook nog je eigen bewustzijn – je eigen wil – bij. Het is chaotisch want het één mag je wel doen en het ander niet. We denken niet meer na over waarom niet of van wie niet. We denken na over wat getolereerd, afgekeurd en/of beboet wordt en volgen zo de weg van de minste weerstand.

Maar dit is de weg van de minste EXTERNE weerstand. We willen een fijn leven waarin we gezien, gehoord en gewaardeerd worden en daar doen we alles voor. Daar volgen we regels voor op. Niet enkel de regels van de wet maar ook vooral de regels van de familie, de baas, collega’s, de buurt.

Een regel is synoniem aan een ‘voorwaarde’. Een voorwaarde is iets doen omdat we daar in ruil voor iets anders terug krijgen. We doen onszelf op een bepaalde manier de wereld inzetten omdat de waardering die we daarvoor ontvangen ons het gevoel geeft dat we het ‘goed’ doen.

Hard werken, behulpzaam zijn, geïnteresseerd, spontaan, liefdevol, betrouwbaar, eerlijk, loyaal,… oftewel een persoon om trots op te zijn. Dat willen we en daar vechten we voor.

Wanneer jij jezelf deze liefde geeft, hoef jij niet meer zo hard te werken voor de liefde van anderen.

Leer om interne weerstand te voelen

Wanneer jij voor jouw zelf kiest, kies je voor de weg van de minste INTERNE weerstand.

En omdat we nog van vele gevoelens onbewust zijn, is het belangrijk dat ze weer betekenis krijgen. Het zijn betekenissen die JIJ enkel kan geven omdat JIJ de enige bent die ze beleeft.

Ze worden niet zomaar gezien door anderen. Ten minste niet op de manier die je gewend bent. Niet binnen het kleine referentiekader van goed versus slecht waarin je bent opgegroeid. En ze kunnen tevens niet worden gereflecteerd door de mensen die ze bij zichzelf ook niet hebben erkend.

Leren om intern te voelen vergt oefening.

Net zoals ieder ander nieuws dat je wilt leren. Het vergt aandacht, focus, aanwezigheid. Nu snap je misschien waarom meditatie en mindfulness zo goed werkt voor mensen. (En voor mij!) Ze zijn niets anders aan het doen dan aanwezig zijn bij het interne gevoel.

Het is moeilijk omdat er zoveel voorbij komt aan gedachten en gevoelens die we nog niet (goed) kennen, nog geen naam hebben en betekenis. We weten niet goed wat we ermee moeten doen.

Waarom voor jezelf kiezen?

Dus vertel jij jezelf nu maar eens waarom zou jij meer voor jezelf mag gaan kiezen.

Ik zal je nog meer redenen geven!

Hoe voelt dat voor jou wanneer ze in het vliegtuig uitleggen dat je als ouder eerst het zuurstofmasker op dient te zetten en dan pas bij het kind? Voel je weerstand? Vind je het raar?

Dit is de metafoor waarmee ik graag aangeef dat je eerst voor jezelf moet zorgen alvorens je voor een ander kan zorgen. Het is namelijk gewoon echt zo! Wanneer jij vermoeid, ziek, ellendig op bed ligt van al dat pleas-gedrag… waar ben jij dan wanneer iemand anders jou écht nodig heeft?

Kies jij voldoende en op de juiste momenten voor jezelf, blijft er voldoende energie over om er te zijn voor anderen.

Ben je bang om mensen te verliezen als je voor jezelf kiest? Omdat ze je niet begrijpen, niet zien, niet trots op je kunnen zijn, geen interesse meer tonen?

Begrijp onderstaande dan goed:

  • Wanneer jij jezelf veilig voelt, weet jij pas hoe je iemand anders bij jou veilig kan laten voelen.

  • Als jij jezelf vertrouwt, kan iemand anders jouw ook vertrouwen.

  • Wanneer jij jezelf erkent en waardeert, je veel meer aspecten van anderen als vanzelf gaat zien en waarderen.

  • Als jij weet wie jij bent dan inspireer jij anderen zichzelf ook te gaan leren kennen.

Voor jezelf kiezen is dus totaal niet egoïstisch en potentie voor juist het versterken van de liefdevolle verbindingen met anderen. Je wint alleen maar. Ook ondanks tijdelijke verliezen.

Voor jezelf kiezen is leuk en makkelijk

Voor jezelf kiezen is vaak moeilijk omdat we niet weten voor wat we kiezen, voor wie en waarom. Het is moeilijk om te bedenken wat ‘voor jezelf kiezen’ kan betekenen wanneer we het op vele vlakken eerder nooit zo hebben gedaan.

Kan jij nog een moment terughalen waarin je zo gelukkig was met de keuze die je maakte? Waar jouw keuze voor alles en iedereen goed uitpakte? Het was de beste keuze en je bent blij dat je deze hebt gevolgd.

Wanneer jij nu al weet dat jouw keuze zo’n positief effect heeft dan zou jij die makkelijk maken, nietwaar? Dan zou alles en iedereen (eerst) moeten wijken omdat jij al weet wat het beste is. Dan zou jij NEE zeggen en voor dit opkomen.

Zou jij in één keer vijf kilogram aardbeien eten als je wist dat je daarmee je leven zou verlengen? Ja toch? Daar zou je niet eens over nadenken en gewoon doen.

Hoe voelt een leven voor jou waarin jij weet welke keuzes je maakt en waarom? Jij weet het en gaat ervoor– no mather what.

Makkelijk en leuk!

Door te kiezen, door te ERVAREN, zal voor jezelf kiezen en zorgen van moeilijk naar makkelijk kunnen transformeren.

“The only source of knowledge is experience”

Je kiest voor de ervaring door:

  • …je gevoel te volgen en dan weer je verstand.

  • …voor jezelf te kiezen en dan weer voor een ander.

  • …iets wél te zeggen dat je eigenlijk normaal niet zou zeggen en ook een keer extra je mond dicht te houden.

  • ….(niet) te doen en dan steeds meer te weten. Door uit te proberen en te leren.

  • …meer uitdagingen aan te gaan waarbij jij de ervaring enkel écht met jezelf kan delen.

En de kennis die je hiermee op doet – het ‘weten’, de zelfkennis – is hetgeen wat het zo leuk maakt.

We moeten weer leren voelen, herkennen en vertrouwen. Wat past bij jou, wat brengt jou meer geluk, gezondheid, vrijheid, plezier,..? En dit betreffen niet enkel pleziertjes op kort termijn, dit betreft ook de keuze voor een gelukkig leven op lang termijn.

Het is een weg naar het vinden van jouw persoonlijke formule aan gedachten, gevoelens en handelingen die zodanig bij jou passen en goed voor je zijn dat ze makkelijk en leuk zijn om te maken.

Kiezen voor jezelf is kiezen om jezelf te zijn.

Jouw persoonlijke formule vinden

Voor jezelf kiezen, is jouw persoonlijke balans vinden waarin JIJ je goed voelt.

Ja, gewoon ‘goed’. Mag het? Er wordt niet van ons verlangd dat we elke dag ons bed uitspringen met een euforisch magisch en kristalhelder gevoel. Dat is een ideaalbeeld wat ons alleen maar verder van onszelf afbrengt.

Want wie jij bent, is een mens. En een mens heeft gevoelens, gedachten, emoties, behoeften én een geschiedenis. Deze generatie(s) leeft in deze samenleving, deze staat van zijn, in deze wereldcultuur. Er is een onrealistisch beeld gecreëerd van wat er mogelijk is. Geld, beroemdheid en uiterlijk worden nu ook steeds meer ontmaskerd en niet meer als de geluksformule gepromoot. We blijven allemaal mens met een lichaam, Mind en gevoel.

Het is belangrijk dat iedereen voor zichzelf zijn of haar persoonlijke formule van een ‘gewoon’ fijn goed gelukkig leven ontdekt en opstelt.

Kiezen voor jezelf is jezelf leren kennen waardoor je weet wanneer, hoe en waarom je goed voor jezelf moet zorgen om de ‘goede’ versie van jezelf te zijn en te blijven. Het is een persoonlijke formule creëren waar je jezelf aan kan houden en die jou op lichamelijk, mentaal en emotioneel gebied sterk houdt. Een basis waarvoor je kiest.

Elementen in een persoonlijk formuleplan zijn bijvoorbeeld:

⇒ Lichamelijk zoals; min. x aantal uren slaap, minimaal x water per dag, bepaalde producten niet meer eten/gebruiken, op de juiste momenten rust pakken, op jou persoonlijk afgestemde beweging uitoefenen, energie steken in koken en het binnenkrijgen van voldoende vitamine en mineralen,..etc.

⇒ Mentaal zoals: mindfulness beoefenen, wandelen in de natuur, NEE zeggen, naar jezelf leren luisteren, schrijven, jezelf structuur geven door bijvoorbeeld zo’n persoonlijke formuleplan,…etc.

⇒ Emotioneel zoals: meditatie, jezelf eerlijk uiten, creativiteit, weerstand herkennen, veilige plek vinden zoals bij een therapeut/coach, betekenis geven aan emoties, intuïtie (h)erkennen en volgen,…etc.

Laat jezelf zien dat je goed voor jezelf wilt zorgen. Zorg dat je voldoende rust hebt om de signalen van het lichaam te herkennen. Pas als jij jezelf ziet, hoort en voelt kan je gaan kiezen.

Zo’n persoonlijke basis gaat je een gevoel geven dat je fitter bent, dat je goed voor jezelf kan zorgen. Het geeft je energie voor een volgende stap. Het is tijd dat je eerlijk en open gaat kijken naar je eigen leven. Wat loopt niet zo lekker? Waar zou je verbetering in willen zien? Het eerste wat in jou opkomt, verdient op dit moment aandacht. Ongeacht of je weet hoe, neem een stap door intentie.

Aanschouw jezelf; de keuzes die je hierin maakt, de gedachten die in je opkomen en de gevoelens die ermee vrijkomen.

De aandacht die jij eraan geeft, kan in allerlei vormen en stapjes. Je kan er een boek over lezen of gelijkgestemden ontmoeten bij een evenement of workshop. Is het iets complex en te persoonlijks dan kan de meeste vooruitgang geboekt worden met 1-op-1 begeleiding. Iemand die jou kan helpen te ontdekken wat jij zelf niet kan zien.

Weet dat ik voor je klaar sta. ♥

mijn zelfliefde is liefde voor jou in tijden van crisis