Krijg toegang tot het leven waarin jij je volledige zelf kan zijn.

In de afgelopen 6 jaar ben ik erachter gekomen wat de werkelijke betekenis van het leven is. Het is me gelukt om laag voor laag steeds verder te zakken in de kern van het menszijn. De kern waar ik pas echte innerlijke rust kon ervaren.

Toen ik voor het eerst de diepste laag in mezelf aanraakte, wist ik er nog totaal geen woorden aan te geven. Mijn woordenschat was niet groot genoeg om te omschrijven wat ik kon zien en voelen.

De voor mij nog maar nét gevonden bodem was nog zo fragiel. Het leek alsof ik met mijn volledige gewicht er doorheen zou zakken. Het was nog geen vaststaand gegeven, geen bouwgrond, geen fundament en toch voelde het als de meest solide waarheid die ik ooit was tegengekomen.

Ik begon het eindelijk te geloven!
Het is écht mogelijk om mijn volledige zelf te zijn en ik ben er dichterbij dan ooit!

Vrij van schaamte en schuld. Compleet kwetsbaar en toch ijzer sterk. Super gevoelig maar vol wijsheid.

Onlangs werd het me duidelijk.

Losse woorden werden zinnen en dat leidde uiteindelijk tot 6 sleutels waarmee ik dit waardevolle perspectief op een simpele manier aan jou over kan dragen.

In dit artikel geef ik die 6 sleutels.
Zes deuren die uitkomen op hetzelfde pad:

Het pad van innerlijke rust, vrijheid, jezelf zijn en dus zelfverbinding.

De sleutels zijn:

 • Dankbaarheid
 • Lichaamsbewustzijn
 • Vertrouwen
 • Compassie
 • Respect
 • Intentie

Verderop in dit artikel geef ik jou per sleutel een betekenis, persoonlijke uitleg en tips over hoe je dit in jezelf kan gaan ontwikkelen. Maar allereerst wil ik je meer vertellen over hoe ik de sleutels heb ontdekt, waartoe ze precies leiden en waarom ze zo enorm krachtig zijn.

Ontdekking via het plantmedicijn Ayahuasca

Ik weet het nog als de dag van gisteren. Hoe deze sleutels tot mij kwamen.

Twee jaar geleden besloot ik voor de 3e keer het plantmedicijn Ayahuasca te gaan gebruiken. Dit keer in Portugal en dan welteverstaan 3 sessies in 4 dagen.

Gedurende mijn innerlijke reis kon ik verbinding maken met – zoals ik dat noem – de matrix van het bestaan. Ik zag hoe alles met elkaar in verbinding staat. Dat het één vanuit het andere wordt gecreëerd. Alles loopt in elkaar over..

Al bestuderend, merkte ik op dat dit kleurrijk geheel ‘verstoord’ kon worden. Het werd dan grijs, donker en delen ervan begonnen te haperen zoals een vastgelopen film. Dat was niet fijn!

Via mijn zelfbewustzijn kon ik aanschouwen wat de oorzaak hiervan was.

Het was een angst, een onzekerheid, een twijfel of een nare herinnering waardoor het geheel als het waren ‘instortte’. Daar waar ik eerst verdrietig en teleurgesteld werd over het grauwe wat mijn prachtige spektakel verstoorde, besefte ik dat het met deze emoties er ook niet beter op werd!

Dit was het moment dat ik de kracht van mijn zelfbewustzijn kon ervaren!

Ik koos er ZELF voor om mijn negatieve gedachten te transformeren naar liefde.
Binnen ‘no time’ zag ik daarmee de kleuren weer in mijn 3e oog zicht terugkeren. En ze waren feller dan ooit!

Plantmedicijnen – wat is?

Plantmedicijnen zijn middelen die regelrecht uit de natuur komen en een psychedelische werking hebben op ons.

Er wordt al jaren wetenschappelijk onderzoek gedaan naar deze middelen met altijd hetzelfde magische helende resultaat.

Helaas heeft het door meerdere (machts)onderbrekingen nog niet de geneeswereld weten te bereiken. Desalniettemin staan er steeds meer mensen op om het therapeutische gebruik van psychedelica toch zo goed en veilig als mogelijk de wereld in te brengen.

Ook ik heb ervoor gekozen om begeleide truffeltherapieën te organiseren.

Meer weten?

Urenlang heb ik de diverse vormen van liefde kunnen uittesten. Ik verbond met mijn lichaam en de dankbaarheid daarvoor, voor dat ik adem, leef en voel. Ik koos ervoor om compassie te voelen voor mezelf en de mensen om me heen.

Ik vond ook een intens respect in mezelf voor het bestaan en vertrouwen in de natuur. Het was mijn intentie om het geheel te laten helen en stralen! En het werkte zo verbluffend mooi.

Ik zag letterlijk het effect van onze gedachten en emoties op het geheel en dus op mijn leven.

Ik snap het.

Deze diverse vormen van liefde zijn uiteindelijk de sleutels geworden die ik in dit artikel met jou deel.

De sleutels tot het leven dat helemaal als van JOU voelt

Bij terugkomst heb ik deze gevoelswoorden van liefde op mijn ‘moodboard’ gehangen en na 2 jaar hangen ze daar nog steeds. De reden dat ik dit artikel schrijf, is omdat ik realiseerde dat deze samenstelling aan woorden al meerdere malen hét antwoord zijn geweest op mijn meest complexe levensvragen.

Elke keer brengen zij mij weer terug tot wie ik werkelijk ben en wat ik wil.

Deze kracht deel ik héél graag met jou.

Waarom sleutels?

Waarom sleutels?
Sleutels geven toegang tot iets. Dus ik vroeg mezelf af waartoe dan?

Ik voel het wel, maar het verwoorden heeft altijd nog wat tijd nodig.

Het brainstormen begon en was oneindig.
Geven ze toegang tot het zelfbewustzijn? Tot de bron of de ziel? Of hoe iemand dat ook wilt noemen…
Zijn ze het pad naar het kunnen voelen van overgave, vrijheid en liefde?
Zijn ze de toegang tot mijn kracht, authenticiteit en creativiteit?

Ja, ja en JA….! Ik voelde dat het allemaal waar is.

Geen enkel individueel woord omvatte AL het gevoel dat er in mij leeft wanneer ik de sleutels in mijn leven inzet.

Ik maar voelen en voelen. De lijst aan woorden werd steeds langer. Ik schreef alles op wat in me opkwam. Van geluk tot aan intuïtie. Van onvoorwaardelijkheid tot levensenergie. Van ‘thuis zijn’ tot het ‘hier en nu’. Ik voel toegang tot groei, eenheid, gezondheid, zelfliefde, plezier, magie, zingeving, kernwaarden, het hart,….en het ging maar door.

Toen zag ik het opeens.

Het is een STAAT van ZIJN

Via de sleutels heb ik toegang tot een liefdevolle BELEVING van hét LEVEN.

Oké, misschien is dat nog iets te VAAG. 😊
Bon, wat specifieker:

Het zijn de sleutels tot: je meest natuurlijke staat van zijn.

Zet je de sleutels in, verbind jij je ermee, dan kan het geheel helen, stralen en stromen als van nature. Het is voor jou de meest vanzelfsprekende stroming. Het is jouw natuurlijke stroming in dit leven.

Vertrouwen de kracht van bewust leven

De sleutels geven dus toegang tot innerlijke rust, vrijheid, liefde en alle andere gevoelens die bij het volledig jezelf zijn, komen kijken 😊.

Gelukkig zijn. Ik ben erachter gekomen dat de mens hier constant naar streeft. Elke keer komen we erachter dat écht geluk niet te vinden is in geld, een partner, gezondheid,… het komt niet dáárdoor.

Je bent gelukkig wanneer jij het leven leidt dat voor jou het meest natuurlijk aanvoelt.

Voel je wat ik zeg? Dit is de natuurlijke stroming (flow) van jouw bestaan.

Dat wat als natuurlijk voelt is namelijk moeiteloos, licht en vrij! Je bent van NATURE jezelf. Als een vis in het water. Je danst als het ware ‘mee’ met wat het leven je brengt. Dus of je nu wél of geen geld hebt, alleen of samen bent, wel of niet 100% gezond bent.

Je leeft, van moment naar moment. Je laat los in doen, denken en voelen wat je niet (meer) dient en volgt passievol het pad van complete overgave.

Kippenvel.

Het grootste misverstand: INNERLIJKE rust door EXTERNE omstandigheden

DE sleutels tot zelfbewustzijn en het voelen van geluk, innerlijke rust, vrijheid en liefde.
Het zijn zeer grote woorden wat ik beloof, dat weet ik. Maar ik weet nu dat het zo is.

Helaas zijn er nog zoveel onder ons die hiernaar zoeken.
Die gek worden van de constante verwachtingen, het verlangende werk, innerlijke eenzaamheid, vage chronische klachten en een gebrek aan levenslust.

Maar het grootste misverstand is toch wel dat we denken dat het geluk komt door iets buiten onszelf. Dat we ons vrij, verbonden en gezond kunnen voelen met veel geld, een partner of een strak lichaam.

Dat we hiermee die innerlijke chaos kunnen dempen, maskeren of verbergen.

Maar NIKS in de wijde wereld kan jou een gevoel geven. Jij beslist (onbewust) zelf dat je bij bijvoorbeeld geld een gelukkig gevoel hebt of niet.

Ik zou zo graag willen dat jij gaat realiseren dat geluk, liefde en gezondheid al in jou zit!
Deze gevoelens worden je constant aangedragen als een optie om voor te kiezen. Het is aan jou om ze te gaan ONTVANGEN. Het is aan jou om de bereidheid te ontwikkelen om de donkere gordijnen van angst, pijn en andere illusies open te trekken. Om je over te geven aan jouw natuurlijke stroming van het leven.

En dit gebeurd nergens anders dan enkel IN jou. Ongeacht hoeveel geld je hebt, wel/geen partner of wel/geen ziekte. Er is ALTIJD toegang tot zelfverbinding, vrijheid, geluk en liefde.

Het is tijd om te gaan kiezen voor jouw geluk.
Het is tijd dat je gaat voelen hoe jij jezelf transformeert.
Het is tijd voor de sleutels.

Sleutel 1: Dankbaarheid

Sleutels innerlijke rust_dankbaarheid

Dankbaarheid is een krachtige sleutel die toegang geeft tot het ‘hier en nu’. Via deze sleutel kan je contact maken met dat wat NU al goed is.

Het heeft bij mij wel even geduurd alvorens ik dankbaarheid kon voelen. Ik gaf zoveel aandacht aan alles waar ik NIET dankbaar voor was. Waar ik verbetering in wilde zien, het anders zou willen hebben en waar ik vanaf wilde.

Ik realiseerde mij dat juist deze focus mij ongeluk liet voelen. Zonder dit te willen veranderen, ben ik me stap voor stap gaan richten op hetgeen wat me wél gelukkig maakte. Dat transformeerde mijn leven.

Het zit allemaal verborgen in de vanzelfsprekendheid. Het zit in de meest kleine dingen verborgen die we eigenlijk snel voor lief nemen. Zoals een dak boven je hoofd, de auto die je tot je beschikking hebt of zelfs dat je kan zien, praten en lopen.

Het gaat niet om welke auto, welk huis of welk lichaam. Je bent veilig, je beweegt. Je LEEFT. En misschien is dat wel de grootste dankbaarheid dat je kan voelen.

Ben jij blij dat je leeft?

#Opdracht – dankbaarheid tot innerlijke rust

Oké, het is niet simpel. Ga er toch maar eens voor zitten.

 1. Denk aan iets dat volgens jou beter moet.
 2. Omschrijf wat het nu is en wat je eigenlijk wilt dat het is (bijvoorbeeld: oude auto met veel onderhoud versus nieuwe auto weinig onderhoud)
 3. Bekijk nu de huidige situatie (oude auto, vaak kapot) en haal hier iets uit dat wél goed genoeg is.
  “Ik ben dankbaar dat ik nu de mogelijkheid heb om me t.a.t. te verplaatsen van A naar B”

Dankbaarheid geeft me toegang tot vreugde, tot liefde, tot verbinding, tot geluk.
Tot zelfverbinding. Tot innerlijke rust.

Sleutel 2: Lichaamsbewustzijn – de adem, het hart

Stress is één van de grootste oorzaken van de meeste – al dan niet alle soorten – ziekten en kwalen. Op basis van dit feit kan je zien hoeveel effect onze ‘mind’ heeft op ons lichaam. Want stress ontstaat in de wisselwerking tussen denken en doen.

Wanneer je verbindt met het voelen, verandert alles. 

De vanzelfsprekendheid van de werking van het lichaam zorgt ervoor dat we er maar vanuit gaan dat het blijft functioneren.

Door tal van redenen zijn we gewend om enkel vanuit onze kop het leven te beleven. Maar vanuit deze positie zal je nooit het totale plaatje kunnen ervaren. De totale beleving van het menszijn.

We zijn méérr dan alleen onze gedachten en het gedrag wat daaruit voortkomt. We hebben een lichaam. Een prachtig complex en gevoelig systeem vol met informatie over wie jij echt bent.

Wanneer je deze realisatie toegang geeft tot je bewustzijn, creëer je zelfverbinding.

Via mijn ademhaling heb ik direct toegang tot de bewuste ervaring van mijn lichaam. Het gaat zoveel verder dan de zintuigen. Zodra ik bewust adem begin te halen, zak ik uit mijn hoofd en heb ik weer het gevoel dat ik leef. Ik laat mezelf vertragen en vanuit dáár kan ik weer bewust kiezen voor hoe ik mijn leven wil beleven.

Meditatie is een zeer effectief en bewezen methode om in connectie te komen met zowel je lichaam als je denken en voelen. Tot de complete levenservaring dat jij bent.

Het is mijn lichaam dat me toegang geeft tot het leven in overgave, tot intuïtie, tot zijn.
Tot zelfverbinding. Tot innerlijke rust.

Sleutel 3: Vertrouwen

Sleutels innerlijke rust_vertrouwen

Kunnen vertrouwen. Lastig he?

Vertrouwen voelen, heeft de potentie in zich om jezelf vrij te maken van innerlijk onrust. Want het zijn juist de gedachten, gevoelens en het gedrag dat voortkomt uit een gebrek aan vertrouwen die onrust veroorzaken.

Lukt het je om steeds meer te vertrouwen – op jezelf, de ander, het leven – laat je ook gelijk heel veel ongewenste angsten, twijfel en onzekerheid los.

Maar dat is natuurlijk weeral makkelijker gezegd dan gedaan. I know!

De reden van deze moeilijkheidsgraad is dat we zo verknocht zijn aan een bepaalde mate van zekerheid. We hebben geleerd dat er in ‘zekerheid’ hét ultieme geluk zit. Het hebben van geld, een baan, een partner en zelfs kinderen zouden onze fijne oude dag moeten kunnen verzekeren.

Maar zekerheid is één van de grootste illusies die er bestaan.

Quote innerlijke rust zekerheid en verandering

Er is maar één zekerheid en dat is dat je dood gaat. Voor de rest ben je echt van enorm veel factoren afhankelijk. Daarom is je geluk af laten hangen van zekerheid een directe ticket voor ongeluk. Je zal geconfronteerd worden met een constant gevoel van controleverlies.

Totdat je gaat begrijpen dat jij zelf bepaalt – door onder andere (jezelf) te vertrouwen – hoe je met elke onzekerheid en onverwachte levenssituatie omgaat. IN jezelf.

Via vertrouwen stop je met jezelf anders voor te doen, volg je het pad van jouw natuurlijke stroming en leef je het leven dat bij jou past.

Vertrouwen geeft me toegang tot vrede, lichtheid, jezelf zijn.
Tot bewustzijn. Tot innerlijke rust.

Sleutel 4: Respect

Respect, wat is dat toch belangrijk! Ik krijg er nog steeds de rillingen van over hoe dankbaar ik ben dat ik vanuit die staat van zijn leef. (foto van handen voor hart)

Respect is voor mij een vorm van waardering maar het is niet gelijk aan dankbaarheid.

Bij dankbaarheid waardeer je wat je HEBT.
Bij respect waardeer je wat IS.

De sleutel ‘respect’ geeft mij toegang tot het grotere geheel. Tot waar wij als mens onderdeel van zijn. Daar waar geen onderscheid is tussen goed of fout, jou en de ander, meer of minder, zwart of wit. We zijn één. Gelijkwaardig.

Wanneer ik me verbind met respect dan zie ik de prachtige complexiteit van het leven. Ik zie de prachtige magie van de natuur. Ik besef me hoeveel ‘toevallige’ gebeurtenissen moeten samenkomen om tot één specifieke uitkomst te resulteren. RESPECT! 😉

Zoals ik net al zei; dit staat los van wat er binnen dit geheel gebeurd. Goed en fout is slechts een oordeel vanuit een bepaald perspectief.

Met deze sleutel lukt het mij om mezelf serieus te nemen.

Door dit gevoel besef ik me elke keer hoe waardevol mijn individuele stap is. Hoe klein ook. Het inspireert mij om aanwezig te blijven bij wat ik doe en het effect op het grotere geheel. Het motiveert mij om datgene in mezelf te transformeren wat me hiervan tegenhoudt.

Respect geeft me toegang tot het aanvaarden van mijn onwetendheid, tot zelfwaardering en authenticiteit.
Tot zelfverbinding en dus innerlijke rust.

Sleutel 5: Compassie

Sleutels innerlijke rust_compassie

Waar respect ophoudt, begint voor mij compassie.

Respect en compassie staan nauw met elkaar verbonden. Waar iedere sleutel elkaar aanvult, volgen deze sleutels elkaar eerder op. Net als bij respect wordt er bij compassie ook geen onderscheid gemaakt tussen goed of fout, jij of de ander en meer of minder.

Maar waar respect mij toegang geeft tot de complexiteit en oneindigheid van het grotere geheel, geeft compassie mij toegang tot de interne betrokkenheid bij het individu (zelf of ander) en de huidige levenssituatie waarin hij/zij verkeert.

En dan voornamelijk toegang tot een situatie van ‘het lijden’ binnen het leven.

Wat is compassie?

Compassie is bij het lijden aanwezig zijn én met de wens dit te verlichten.

Dus wat het zeker NIET is: medelijden. Waar jezelf compleet ‘verliest’ in de pijn van jezelf of een ander met als onbewust doel om het algemeen lijden te vergroten. Ook wel het drama van de ‘slachtoffer’.

Compassie is eerder een vorm van mededogen.

Het leven is niet altijd rozengeur en maneschijn. Dat weten we inmiddels allemaal wel. Via de sleutel van compassie blijf je bij iedere levenssituatie betrokken. Door compassie blijf je aanwezig bij zowel je eigen behoeftes, grenzen en pijn als die van een ander.

Compassie begint altijd bij jezelf. Heb jezelf lief en je hebt de ander lief. Help jezelf en je zal de ander willen helpen.

Compassie geeft mij toegang tot het leven, overgave, zelfliefde, kwetsbaarheid, vertrouwen, geduld, eenheid.
Tot zelfverbinding. Tot innerlijke rust.

Sleutel 6: Intentie

De laatste maar zeker ‘not least’ is de sleutel van groei, manifestatie, motivatie en aandacht. Namelijk; INTENTIE.

Ik zal gelijk met de deur in huis vallen. Je kan nog zoveel oefenen op dankbaarheid, lichaamsbewustzijn, vertrouwen, respect en compassie maar wanneer er geen zuivere intentie achter zit, zal je niet tot de ware potentie van zelfbewustzijn en zelfverbinding kunnen komen.

Sleutels innerlijke rust_intentie

Je hebt nog géén idee HOE groot de waarde is van intentie.
Het bepaalt je hele leven, want achter alles wat je doet, denkt en voelt zit een intentie.

De grote vraag om achter je intentie te komen is:  WAAROM?

Vraag jezelf zo vaak af als dat nodig is over waarom je iets doet, denkt en voelt totdat je het antwoord hebt. Dat is je ware intentie. En die is zeker niet altijd zuiver – geloof mij. Maar wanneer je in staat bent om eerlijk te zijn over wat écht jouw gedrag bepaalt, kan je binnen korte tijd enorm snel groeien in alle gebieden van je leven. Slechts door het opnieuw uitdragen van je intentie.

Ik ben er vaak genoeg achter gekomen dat mijn intentie niet zuiver was. Mijn gedrag kwam voornamelijk voort uit de wens om gezien en gewaardeerd te worden. Ik ben bijvoorbeeld van nature heel zorgzaam maar met de intentie om goed genoeg te zijn, leef ik mijn leven vanuit oververantwoordelijkheid. En dat is voor niemand goed.

De sleutel intentie geeft mij toegang tot zelfinzicht, zelfverantwoordelijkheid, eigenaarschap.
Tot samenwerking tussen mijn doen, denken en voelen.
Tot zelfverbinding. Tot innerlijke rust.

Innerlijke rust

Zoals je misschien al zal hebben opgemerkt, staat de ene sleutel weer in verbinding met de andere sleutels. Ze staan met elkaar in verbinding omdat ze samen één geheel vormen tot het totale pakket van het leven vanuit jouw natuurlijke stroming.

Wanneer je jezelf verbindt met één van de sleutels zal je ook ergens een lichtelijke toegang voelen tot een andere sleutel. Het voordeel hiervan is dat je via iedere sleutel ook de andere kan vinden. Het nadeel van deze verbinding is dat enkel alle sleutels samen toegang bieden tot de volste potentie van zelfverbinding.

Laat dat niet het doel zijn, want één ding is zeker: ELK moment in verbinding met alleen al één van de sleutels is MAGISCH mooi en het altijd waard.

Het is geen resultaat, het is een levenswijze. Het is wie je van nature bent.

Jouw weg naar steeds meer Innerlijke Rust – BREAK OUT!

Innerlijke rust is wat je krijgt wanneer jij je kan verbinden met vertrouwen, dankbaarheid, vanuit respect leeft, compassie hebt, bewust bent van jouw lichamelijke signalen en weet hoe intentionele creatie werkt. Oftewel; wanneer je in verbinding staat met wie je werkelijk bent.

Het pad naar innerlijke rust bewandel ik al jaren.
Ik heb intentioneel hiervoor gekozen. Alles in mij riep om RUST – zonder te weten wat dit precies inhield.

Nu weet ik het en help ik anderen mensen hetzelfde te bereiken.
Het zijn de meest kleine veranderingen in perspectief die enorm verschil maken in gedrag. Ik loop gedurende enkele maanden met je mee en laat jou zien wat ik zie!

Meer weten?