Doorbreek de illusie die vertelt dat jij niet goed genoeg bent

Iedereen krijgt er mee te maken. Elk leven heeft tot nu toe voor deze uitdaging gestaan. Helaas lukt het nog niet iedereen om deze te overwinnen. De ervaring van het ‘niet goed genoeg zijn’.

Wat gaat deze staat van zijn diep zeg.
Het zit echt in álles verscholen.
Het komt in alles wat je doet, denkt en voelt weer tevoorschijn.

Onlangs realiseerde ik mij dat dit thema zich constant blijft herhalen in mijn zelfonderzoek. Iedere keer dient het zich weer aan met de vraag ‘lukt het jou om mij wat betreft deze situatie óók te overwinnen?’ Het zou mij niets verbazen als dit voor iedereen geldt. Het daadwerkelijk leren voelen dat je er wél mag zijn en dat je daar ook niets meer voor hoeft te doen, te veranderen, te presteren of te bewijzen.

In dit artikel bied ik jou het perspectief dat ik heb ontwikkeld gedurende de jaren aan zelfbewustzijncreatie omtrent het ‘niet goed genoeg zijn’ – gevoel. Ik vertel over de betekenis, de oorsprong, de valkuilen en geef je waardevolle tips.

Dat jij in ieder gebied van jouw leven mag gaan ervaren dat jij allang precies goed bent zoals je nu bent.

Er volledig mee geïdentificeerd zijn

Wanneer het thema van ‘niet goed genoeg zijn’ dagelijks in jou een rol speelt, is er een grote kans dat het zich dan met alles in jouw leven heeft verbonden. Een gevoel vraagt zich constant af of jij iets wel goed doet, zegt, gelooft, voelt en/of ziet.

Of jij nu een yoga houding beoefent,
de muur staat te schilderen,
een gerecht aan het prepareren bent,
spelkaarten aan het schudden bent,
staat te vertellen over wie jij bent,
of zelfs bewust ‘niks’ doet en stil zit.

Doe, denk, voel jij het wel goed?

Er is altijd wel iets dat beter kan. Er is altijd wel iets waarvan jij denkt jezelf tekort te schieten.

Doordat dit zo intens verbonden is met je dagelijkse bestaan, valt het meeste jou al niet meer op. Jij hebt jezelf er volledig mee geïdentificeerd. Het is een onderdeel van wie jij bent – wat betekent dat het automatisch en op de achtergrond continu afspeelt.

Dat is zorgelijk.

automatisch speelt de niet goed genoeg stem zich afAls iets zich op de achtergrond afspeelt, wil dat niet zeggen dat het er niet is. Het is zelfs zo dat dit onbewuste deel grotendeels bepaalt hoe jij reageert op jouw levenssituatie en hoe deze verandert. Want het effect van deze overtuiging voel je namelijk wel altijd. Gevoelens van onrust, prikkelbaarheid, frustratie/irritatie, stress, angst, oververmoeidheid,…lijken zonder reden te zijn ontstaan.

Het heeft invloed op alles wat je (niet) doet, denkt en voelt. Het IS hoe jij jouw leven beleeft.

Nu je dit leest, is het tijd om te gaan realiseren dat dit gevoel hier aan ten grondslag ligt.

Synoniemen aan niet goed genoeg zijn

Om jou te helpen weer bewust te worden van dit deel in jou – zodat je het kan helen – heb ik een lijst opgesteld met ‘synoniemen’ van dit gevoel. Je kunt ze zien als de verschillende maskers die de kern van het ‘niet goed genoeg zijn’ – opzet.

 • Bang om afgewezen te worden

  • Als ik eerlijk ben over mijn gevoel en/of wat ik denk, vind iemand mij dom.
   • Dus ik ben niet goed genoeg.
 • Vergelijken met anderen

  • Wat zij doet, zou ik nooit kunnen.
   • Dus ik ben niet goed genoeg.
 • Ergens mee identificeren

  • Ik moet opvolgen wat zij zeggen en zoals zij dat zeggen.
   • En als ik faal, ben ik niet goed genoeg.
 • Afleiding

  • Als ik eerst dit doe en/of ken dán heb ik pas recht van spreken…
   • Lukt mij dat niet zoals (door mijzelf/anderen) is opgelegd, dan ben ik niet goed genoeg.

Wat is dan (niet) goed?

Heb jij wel eens stil gestaan van WIE de regels over wat wel en wat niet goed is afkomstig zijn?

Misschien weet je het al; maar deze regels zijn relatief en subjectief. Het is maar vanuit welk perspectief jij kijkt, welke waarden je hanteert en in welke cultuur je bent opgevoed.

De regels zijn generatie na generatie doorgegeven en dat is exact de reden waarom wij er op zo’n diep level mee zijn geïdentificeerd.

Het is niet onmogelijk om de destructieve regels te achterhalen en in jouw voordeel te veranderen. Het vraagt moed – omdat je het ‘anders’ gaat doen danDe wortel eruit trekken van niet goed genoeg zijn de rest – maar je zal zien dat vele regels uit andere regels zijn ontstaan. Dus heb jij jouw grootste pijnpunt van minderwaardigheid gevonden? Dan heb je gelijk de wortel van een perceel aan onkruid.

Voor wie ben jij niet goed genoeg?

Vraag je ook eens af voor wie jij goed genoeg wilt zijn. Wanneer jij hier dieper over in gesprek gaat met jezelf en de personen achterhaalt waarvoor jij graag goed genoeg wilt zijn, kom je erachter dat het eigenlijk absurd is om daarvan jouw persoonlijke unieke levenservaring af te laten hangen.

We willen goedgekeurd worden. Zonder goed genoeg te zijn, zouden we deze waardering niet ontvangen. “Als je lief bent, krijg je een snoepje.” Maar wat is lief zijn dan? Is jouw interpretatie van lief zijn gelijk aan die van de persoon waardoor jij gewaardeerd wilt worden?

Vaak zijn de regels zo als vanzelfsprekend geworden dat er geen persoon meer is aan te wijzen waarvoor je de lat zo hoog legt. Dan komen we terug bij onszelf. We doen het om onszelf goed te voelen over dat we minimaal net zo goed of zelfs beter zijn dan anderen om ons heen. In dit geval mag jij – de perfectionist – jezelf gaan afvragen WIE jouw onbereikbare lat is. Naar wie kijk jij? Met wie vergelijk jij?

Start nu eens om te kijken naar de trede van de ladder waar je voorbij bent.

Een heel gemeen adertje onder het gras

Het is belangrijk dat je bewust wordt van de volledig geautomatiseerde ‘achtergronddeun’ die vertelt dat jij niet goed genoeg bent. Want enkel dán is het mogelijk om de uitdaging aan te gaan deze voorgoed achter je te laten.

Maar in deze uitdaging zit er een heel gemeen adertje onder het gras.

Het erkennen van een minderwaardigheidscomplex blijft namelijk constant uitgesteld omdat de erkenning zelf precies bewijst dat je ‘dus’ niet goed genoeg bent. Want jij hebt jezelf al die tijd in de maling genomen. Jij bent met dit complex verre van perfect. Het is niet ‘normaal’. Je bent ‘anders’. Je bent slechter dan iemand die dit niet heeft.

Cirkel van niet goed genoeg zijnToegeven dat jij jezelf niet goed genoeg vind, is jouw bewijs dat je niet goed genoeg bent.

Onthoud dat dit exact dezelfde automatische cirkel is waarin je al zit.

Je wilt constant bewijzen dat je wél goed genoeg bent en legt daarom de lat voor dat moment vééls te hoog wat resulteert in dat je daadwerkelijk faalt. Dit gebruik je dan als hét bewijs dat je dus inderdaad niet goed genoeg bent. Via deze pijn volgt het besluit om nog harder je best te doen welke zorgt voor de vicieuze cirkel.

Handelingen en beslissingen vanuit het ‘niet goed genoeg zijn’ gevoel zijn heel anders dan de keuzes die je maakt vanuit zelfzekerheid. Jouw onzekerheid is een afleiding waardoor je niet volledig aanwezig bent. Je kan de taken die NU van belang zijn voor jouw voorgestelde resultaat gewoon niet zien.

Doorbreek de cirkel

Besef dat wij in een tijd leven waar IEDEREEN deze uitdaging aangaat. Realiseer ook dat de meerderheid – net zoals jij geneigd bent – hier niet altijd eerlijk over is tegen anderen en dus jou. Het lijkt dus alsof jij de enige bent die niet goed genoeg denkt te zijn, maar schijn bedriegt.

Doorbreek de cirkel door te erkennen dat jij jezelf niet goed genoeg vindt en door te leren voelen dat dit NIET waar is! Ben een inspiratie voor anderen en kom uit voor wat je voelt. Leer jezelf begrijpen en begin in anderen te zien wat jij in jezelf hebt ontdekt.

Ontdek welke van jouw handelingen voortkomen uit het gevoel dat je niet goed genoeg bent en zie zo ook die van de anderen.

Ga zien dat elke vorm van kritiek op jou – op jouw eerlijkheid, openheid, kwetsbaarheid, gevoeligheid, ‘fouten’ – slechts een uiting is van het kritiek op zichzelf. Wanneer je dit inziet, gaat het je steeds beter lukken om de vrijheid van het jezelf zijn op te eisen.

Start Zelfonderzoek
met de juiste intentie

Het is van belang dat je onderzoek doet naar jezelf om zodanig bewust te worden van dat wat nu nog onbewust is. Er zijn tal van manieren die jou kunnen helpen meer aanwezig te zijn in het nu. Deze aanwezigheid zorgt ervoor dat jouw zelfkritiek steeds meer op gaat vallen.

Dit is een waardevolle tip:

Door het bewust aangaan van uitdagingenget out of your comfortzone’ – komt het niet goed genoeg stemmetje naar boven. Precies dáár zit de kracht om hierop NIET te reageren zoals je altijd doet, maar een keer naar jezelf te luisteren en te starten met ontkrachten.

Meditatie, mindfulness en yoga werken niet voor mij

Heb jij wel eens meditatie of yoga geprobeerd? Wat was hiervan de reden? Of moest je van jezelf? Iedereen doet het?

Als jij hier onbewust van jezelf aan moest beginnen, heeft dat waarschijnlijk geleid tot staking van de continuiteit hiervan. Of je bent er uberhaüpt zelfs nooit aan begonnen.

Het werkt niet. Het is niet voor mij weg gelegd. Het lukt niet. Ik kan het niet. Het past nu niet zo in mijn leven.

Dit ‘ik ben niet goed genoeg’ stemmetje had binnen de kortste keren grip op jou met de keuze om dit nu niet meer door te zetten als gevolg. Dit lukt je ook al niet. En de cirkel is weer rond.

Maar het mooie van deze mindful-technieken is dat je hier juist jouw ‘niet goed genoeg’-stem kan gaan leren kennen én ontkrachten. Daarnaast werk je ook direct positief aan je gezondheid. 

Dus overweeg het eens om deze en al je andere uitgestelde uitdagingen tóch nog eens te proberen maar dan met de intentie om jouw ‘niet goed genoeg’-stem te leren kennen. Start klein, schrijf ze op en start met ontkrachten!

Kijk uit voor spiritualiteit

Ben jij iemand die zich aangetrokken voelt tot de spirituele beweging?
Haal jij daar nieuwe perspectieven, vertrouwen, hoop en vrede uit?

Spiritualiteit is een prachtige TOOL in zelfonderzoek. Het geeft woorden en betekenis aan de nog niet eerder erkende gevoelens en ervaringen die je in dit mensenleven ervaart. Het zet je aan het denken, het biedt je een richting.

Toch zeg ik jou oplettend te zijn wanneer het jij kampt met onzekerheid.

De tips, methodes en ‘doe-dit-dan..’ beloftes zijn (ook) in deze branche eindeloos. Welke intentie erachter zit (geld of liefde) is dan nog maar de vraag. Maar óók spiritualiteit is besmet met commerciele belangens. Het gevaar is dat jij je gaat identificeren (d.w.z. iets voelt als dé waarheid voor jou) met iets dat misbruik maakt van jou en dat kan je zeer ernstig schaden.

Let op de niet goed genoeg-stem (zie ook hiervoor de synoniemen bovenaan dit artikel) wanneer je spiritualiteit beoefend, stappenplannen opvolgt en perspectieven overneemt. Geen enkele waarheid is dé waarheid. Het is nog altijd EEN waarheid. Vind JOUW waarheid.

Heb jij last van deze onzekerheid binnen de spiritualiteit? Probeer jij iets spiritueel te verwezenlijken in je leven maar lukt het niet?
Of wil je de oprechtheid controleren van de partij waarvan jij ziet dat jij momenteel perspectieven overneemt?

Het is mij overkomen dat ik mezelf heb geïdentificeerd met diverse spirituele overtuigingen. (de angst voor) Dat ik zelfs in deze wereld faalde, heeft me juist verder van mezelf gebracht dan ik juist probeerde te bewerkstelligen.

Dat is iets wat ik bij jou wil en kan voorkomen.

Ik kan je helpen om hier bewust van te worden en je weer los te koppelen van de mogelijke identificatie hiermee.

Zo heb ik ontdekt hoe je wél spiritualiteit kan inzetten voor persoonlijke groei en zelfverbinding!

TIP

Wanneer iets niet lukt of gaat zoals jou vertelt is dat zou moeten gebeuren, ligt dat niet aan jou. Dat betekent gewoon dat deze methode (nu) niet past bij jou of dat de gever nog niet in staat is geweest het volledige plaatje te schetsen. En dan heb ik het nog niet eens over de kans die bestaat dat de methode helemaal niet werkt (of placebo gevalletjes creëert).

De wet van aantrekking (the secret) is hiervan een goed voorbeeld. Houd hier dus rekening mee.

Kijk uit, let op jezelf,
is wat ik je zeg – met liefde.

ps. Lees HIER meer over mijn STRIJD met SPIRTUALITEIT

Dus waar vertel jij jezelf dat je niet goed genoeg bent?

Dat je iets fout doet. Dat je beter had moeten weten? Dat jij deze emotie niet mag hebben? Dat jij beter je mond dicht kan houden en onzichtbaar kan zijn?

Het is oké. Je bent echt niet de enige.

Tijd om jezelf te gaan vertellen dat je prachtig bent zoals je mens bent.

Tijd voor zelfliefde.