Pijn is de sleutel tot vrijheid, liefde en met name jezelf.

Dit artikel is geschreven door Bibi-Elle van Ierlant

Mensen doen er alles aan om pijn te ontlopen. Of het nou gaat om het vermijden van conflicten, intieme relaties of andere onprettige situaties. Zodra er een andere optie bestaat – dan het ervaren van pijn – is dat de richting waar we naar toe bewegen.

Pijn is niet fijn en zeker niet wenselijk.

Maar waarom niet?
Iedereen kent het en niemand is ervan uitgesloten.
Waarom kunnen we pijn niet zien als de sleutel tot onszelf, als de sleutel tot vrijheid en als het kompas van ons bestaan?

Pijn is niets anders dan een emotie

Pijn is niets anders dan een emotie die ons raakt. Het laat geen goed gevoel achter.
Maar blijdschap is evengoed een emotie, alleen daar hebben we geen enkele moeite mee om deze zichtbaar te ontladen.

Elke emotie is een vorm van energie, positief of negatief.

Energie heeft ruimte nodig om vrij te kunnen bewegen. Sluiten we energie op – en blijft het zich ook nog aanvullen – dan riskeren we op enig moment een ongecontroleerde ontlading, ofwel; we exploderen. Gebeurt dit niet en houden we de ontlading vast dan bestaat de kans dat we imploderen.

Beide situaties zijn evenzo schadelijk. Exploderen heeft vaak zijn weerslag op je externe omgeving, waar imploderen zijn weerslag kent op onszelf en ons lichaam.

Links- of rechtsom, we lijken er met geen mogelijkheid aan te ontkomen.

Dus waarom dan zelf niet de touwtjes in handen nemen?
Waarom de pijn – die we tòch al voelen – niet ontlopen maar gebruiken om onszelf beter te leren kennen. Dat we leren om pijn los te laten zodat we vervolgens onszelf bevrijden en zodanig bewust gaan kiezen voor een pijnvrij leven?

Pijn negeren werkt niet

De reden dat wij pijn niet willen ervaren is omdat wij er op een bepaalde manier van overtuigd zijn dat wanneer wij pijn negeren het ook daadwerkelijk niet meer bestaat. Niets is minder waar. Pijn negeren werkt niet. Sterker nog, het is één grote illusie.

Onze mind, ofwel het ego-deel is verantwoordelijk voor deze overtuiging en denkt jou hiermee te beschermen. Niet wetende dat de schade, zoals hierboven omschreven alleen maar zal toenemen.

Vergelijk het eens met fysieke pijn.

Een snee in je vinger, een gebroken been of scherpe buikpijn. Je hebt geen keuze dan de pijn te ervaren en er zo snel mogelijk iets aan te doen. Je wordt beperkt in je hele functioneren en wordt gedwongen tot stilstand te komen. Probeer fysieke pijn maar eens te negeren en kijken wat er dan gebeurt.

Het feit dat je dit artikel tot dusver al hebt gelezen, geeft aan dat je er waarschijnlijk allang bewust van bent dat je pijn in het leven ontloopt. Of je hebt de nadelige gevolgen van het negeren van pijn al eens ondervonden.

Geef de aandacht aan die ‘emotionele’ pijn. Stop met negeren of het weg te lachen. Raak het aan, stel je kwetsbaar op maar voorkom het drama van slachtofferschap.

Het is jouw eerste natuur, een signaal, een route, het antwoord naar jezelf.

Hoe kan een mens ooit écht thuiskomen wanneer je jouw kompas niet gebruikt?

Dit artikel is geschreven door Bibi-Elle van Ierlant

Dankjewel voor jouw bijdrage aan Connect2unite!