Wat is liefde?

Liefde is gelijk aan Vertrouwen

Welkom lief mens op deze pagina vol liefde. 😊

Om welke reden je ook hier bent belandt, jij wilt vast wel eens weten wat liefde nou precies is. Nietwaar? Waar vind je pure liefde? Wat is ware liefde? Bestaat liefde wel? Waarom voelt échte liefde onmogelijk? Wat betekent liefde?

Wanneer je mij vraagt wat liefde is, kan ik je niets anders zeggen dan;
Liefde IS en staat gelijk aan VERTROUWEN.

Het zijn twee woorden die uit hetzelfde hout zijn gesneden, zeg maar. Het één staat niet los van het anderen. In dit artikel vertel ik je meer over hoe vertrouwen jou regelrecht in de armen van ware liefde brengt.

Maar eerst ga ik altijd even wat dieper in op de betekenis van ieder woord.

Betekenis vertrouwen

Wat betekent vertrouwen?
Ik dan ga het hier niet hebben over wát er te vertrouwen is. Ik heb het over de pure betekenis van het woord zelf.

De beste vertaling van het woord ‘vertrouwen’ die ik kan geven:

Ergens vanuit gaan zonder een vast bewijs of garantie

Met de nadruk op ‘ergens’ want dit hoeft niet persé gedefinieerd te zijn.

De synoniemen van vertrouwen zijn:

  • Geloven
  • Rekenen op
  • Steunen op
  • Zekerheid

Een geloof, een steun en zelfs een zekerheid…
Je gaat ergens vanuit en je vertrouwt het.
Dus het IS. Zonder reden, zonder bewijs…

Er is geen garantie of bewijs nodig om toch vertrouwen te hebben.
En dit is heel belangrijk. Want dat is onvoorwaardelijkheid.

Hier ga ik later in dit artikel verder op in want dat zegt namelijk ook exact iets over het ‘gelijke’ wat ik stel namelijk; liefde.

Betekenis liefde

Zoals ik ook in mijn artikel over onvoorwaardelijke liefde schrijf, is er GEEN specifieke eenduidige betekenis voor liefde. Liefde is een gevoel, een genegenheid, een ervaring. Het IS er.

In mijn zoektocht naar ware liefde ben ik erachter gekomen dat liefde zich niet laat definiëren.
Het is álles…dus wat is dat?

We zijn ernaar opzoek maar de enige plek waar jij het kan vinden is in/bij jezelf.

(lees hier het artikel: De enige persoon die je onvoorwaardelijk lief kan hebben, is jezelf!)

Natuurlijke liefde

wat is liefde_de matrix en de natuur samen één vertrouwenVanaf het moment dat ik begon te “begrijpen” hoe onze universele matrix werkte, zag ik dat de natuur hier op aarde daarvan de beste – voor ons als mens – zichtbare gelijkenis is.

De natuur waar alles met elkaar verbonden is, van elkaar afhankelijk is en één geheel vormt. Het natuurlijke proces van sterfte en wedergeboorte. Het heeft cyclussen – zoals van zaad naar plant -, maar er wordt ook constant iets compleet nieuws gecreëerd. Het evolueert.

Liefde is natuurlijk.

Jij en ik zijn hier een onderdeel van.

Ik vertel dit omdat ik vanuit dit ‘alles is één’ perspectief kon gaan zien dat liefde niet ‘iets’ is, maar HET is. Het is geen element ván, maar hét is alles. (ja ja, lekker clichée ‘Alles is liefde’ 😉)

Liefde bestaat…

♥ ? ..want waarom zou er in godsnaam van alles geboren en gecreëerd worden?

→ ? Waarom zou alles dan ook weer (af)sterven?

♥ ? En waarom loopt alles in elkaar over en is alles één?

Er is geen ander antwoord dan dat dit uit pure liefde gebeurd.

Liefde is de meest vanzelfsprekende intentie hier op aarde. Het is de intentie achter je doen, denken en voelen. (Vraag jezelf maar voldoende keren af ‘waarom’.) Liefde is de intentie van ziekte, want het is puur herstel. Liefde is de intentie achter dat liefde niet zo snel gevonden is.

Ons hele ecologische natuurlijke systeem IS liefde.
Er is geen andere reden dan liefde dat dit alles bestaat. Dat jij bestaat.

Liefde héb je niet, maar dat bén je.

Is het daarom zo lastig om liefde te vinden? 😉

Voorwaardelijk versus Onvoorwaardelijk

In mijn optiek bestaat er geen andere variant van liefde dan onvoorwaardelijke. Er bestaat in het concept liefde eigenlijk helemaal geen voorwaardelijkheid dus ook geen onvoorwaardelijkheid.

Liefde is wat het is.

Waarschijnlijk is jouw betekenis van liefde helemaal anders dan die van een ander. We hebben als mens het woord liefde namelijk niet helemaal op de juiste manier vertaald. Wij hebben (als kind) geleerd om liefde te geven om er iets voor terug te krijgen. Aandacht of veiligheid bijvoorbeeld. Kortweg gezegd, om te manipuleren. Om iemands perceptie of handeling te beïnvloeden. Dit is niemands schuld, maar het is tijd dat we bewust worden van deze illusie.

Als kind gaf je al een extra knuffel om nogmaals de snoeppot in te mogen duiken. Nu geven we een extra complimentje om meer kans te maken op een functie.

Dit is voorwaardelijk en dus geen liefde.

Liefde valt niet heel goed uit te leggen omdat het eigenlijk een vanzelfsprekendheid is.
Maar daarom ga ik wel graag wat dieper in op wat het NIET is.

Voorwaardelijke liefde en voorwaardelijk vertrouwen

Handen vormen één geheel_ dat is onvoorwaardelijk vetrouwen en dus liefdeToen ik de betekenis van vertrouwen op internet opzocht, kreeg ik al gelijk te zien dat er naast voorwaardelijke liefde er natuurlijk dus ook een voorwaardelijke variant van vertrouwen bestaat. Naja ‘bestaat’…we hebben over iets dat gewoon ‘is’ dus een eigen manipulerend sausje gegooid.

Want ik geef jou liefde en vertrouwen op voorwaarde dat…

Van de meeste regels die we aan het geven en ontvangen van liefde stellen, zijn we ons zelfs niet eens bewust.

Voorwaardelijk vertrouwen betekent dat je enkel ergens op vertrouwt wanneer iets of iemand zich ook daadwerkelijk bewezen heeft dat het te vertrouwen is.

Hij haalt altijd de deadline dus vertrouw ik hem erop dat dit nu ook gebeurd.

Voorwaardelijke liefde betekent dat je enkel liefde geeft of ontvangt wanneer iets of iemand daartoe een reden heeft gegeven.

Zolang jij niet tegen mij liegt en mij bedriegt – oftewel mij pijn doet – hou ik van je, heb ik je lief en blijf ik bij je.

We mogen eigenlijk het woord ‘liefde’ niet eens gebruiken voor alles dat voorwaardelijk is. “Als…dán.” Maar het gebeurt toch. Vaak niet bewust maar omdat we échte liefde op een nog maar kleine schaal hebben ontdekt. We hebben onszelf namelijk nog maar op een kleine schaal ontdekt.

Liefde is altijd onvoorwaardelijk

handen in de vorm van een hart. Onvoorwaardelijke liefde voor jezelfIn het begin van mijn relatie kon het niet op van het geven van liefde aan elkaar.  Toch kreeg ik direct in het eerste jaar te maken met leugens. Ik gaf hem een kans. Ik gaf hem de kans om het goed te maken, het beter te doen en mij weer gelukkig te maken. Om het vertrouwen, de liefde, terug te winnen. Maar dat lukte hem niet.

Na een tijdje kon ik het niet meer aan en ben ik bij hem weg gegaan in het geloof dat hij niet genoeg van mij hield en ik op deze manier niet van hem kon houden.

Want wat gebeurt er op het moment dat jij hebt gegeven en je krijgt er niet het gewenste voor terug? Dat doet pijn, voelt alsof je bedrogen bent, misleid, gemanipuleerd en alles voor niks. Deze pijn is bang voor meer pijn en beschermt zichzelf door niet te vertrouwen. Door niet lief te hebben.

Ik had mijn liefde gegeven en ik kwam erachter dat ik het niet terug kreeg.

Wat ik ook in DIT artikel over onvoorwaardelijke liefde schrijf is dat we allemaal een andere vorm van liefde zijn. We zijn een andere uiting van liefde. We ZIJN liefde, maar ieder individu is verschillend van elkaar (van uiterlijk tot opvoeding en perspectief tot lichamelijk vermogen) oftewel is de uiting van liefde óók verschillend.

Dus wat ik geef krijg ik nóóit op dezelfde manier terug. Daar zijn we té verschillend voor.

En dan kom ik ook gelijk bij dat liefde dus áltijd onvoorwaardelijk is. Anders bestaat het niet. Anders kan het niet worden gegeven of worden ontvangen. Anders stroomt het niet. Liefde geef je omdat je het bent. Niet omdat je dan ook ‘iets’ daarvoor terugkrijgt. In welke vorm dan ook.

Vanaf het moment dat ik mijn onvoorwaardelijkheid ontmoette, veranderde alles in mijn relatie. Ik begon weer te vertrouwen zonder dat ik daar bewijs voor nodig had. Ik vertrouwde mezelf, het leven en daardoor ook de goedheid van mijn partner en de verbinding die er tussen ons altijd al was geweest. Ik vond ook zo zijn vorm van onvoorwaardelijke liefde voor mij en dat overwon al mijn pijn. De leugens hadden een oorzaak en ik voelde de kracht in ons om deze sámen met hem op te lossen.

Nu bijna 11 jaar later is onvoorwaardelijkheid onze kracht en verbinden we als één geheel.

Liefde is één en al vertrouwen

Wanneer ik compleet in het gevoel van vertrouwen zak dan wordt het rustig in mij.

Er is niets meer waar ik aan wil trekken, want ik vertrouw. Er is niets meer wat ik verafschuw, want ik vertrouw. Er is niets meer dat pijn doet, want ik vertrouw. Het is rustig en er ontstaat enorm veel ruimte in mijn gedachten en emoties.

Ik voel alleen maar liefde.

Onwetendheid wordt vervangen voor een gevoel van helderheid. Ik zie hoe mooi alles is. De natuur, de mens, de dieren. Dan voel ik de perfectie van mijn lichaam. Alles werkt, zomaar, zonder moeite. Op iedere zorgdragende gedachte dat voorbij komt, weet ik het antwoord. Want IK kies. En dan kies ik om het te ontvangen, te ervaren, te voelen, te vertrouwen.

Dat is voor mij het leven. Zonder voorwaarden. Dat IS liefde. Liefde is één en al vertrouwen.

Hoe vind ik ware liefde?

Wil jij liefde? Dan wil jij vertrouwen.

Dus wanneer jij opzoek bent naar liefde – ware liefde – ga dan niet opzoek naar wat of wie jij denkt dat liefde moet komen brengen.

[Heb jij geen vertrouwen meer in de liefde? Dan heb jij geen vertrouwen meer in het leven, in jezelf]

Hoe vind ik ware liefde? Zoeken naar vertrouwenOnvoorwaardelijk vertrouwen is een keuze.
Ga je daarom als eerste maar focussen op het ontdekken van wat jij NIET vertrouwt. Vind het, zodat je ervoor kan gaan kiezen om het wél te vertrouwen. Zodat je het los kan gaan laten. Waardoor er steeds meer ruimte is voor het zijn van jezelf en dus het voelen van ware liefde.

Leer stap voor stap om de oneindige onwetendheid van alles, het leven, toch te vertrouwen. Dat vreugde niet bestaat zonder pijn. Net zoals in de natuur waar geboorte niet bestaat zonder sterfte. Geef jezelf over aan het leven, aan alles wat jij bent. Geef je dus over aan wat liefde is.

Ga vanuit dit hart leven. Het hart van het leven. Het hart van het bestaan.

Liefde krijg je niet, maar dat ben je al. Dus zoek je liefde dan is dit de weg naar het vinden van je ware zelf en van alles waar jij een onderdeel vanuit maakt.

Vind jezelf, vind vertrouwen en je vindt liefde.