Verlangens. Zijn ze goed of slecht?

Los van het feit dat in mijn perspectief ‘goed of slecht’ niet bestaat – omdat het afhangt vanuit waar je iets bekijkt – wil ik wel dieper in gaan op deze vraag. Er zijn namelijk veel meningen verdeeld over of een verlangen ons helpt of juist beperkt in het leven.

In dit artikel wil ik deze verdeeldheid – die in ieder van ons leeft – verder uitlichten zodat we niet meer hoeven te focussen op de vraag óf verlangens goed of slecht zijn, maar ons kunnen gaan richten op wat verlangens ons in de kern willen vertellen.

Dit artikel bevat een heel waardevol ‘course-changing’ perspectief. Ik raad je dan ook aan de ruimte te nemen om de hele boodschap te lezen en in je op te nemen.

Tijd voor jou om definitief afscheid te nemen van deze twijfel zodat je jouw werkelijke verlangen ruimte kan gaan geven.

Verlangen betekenis

De betekenis die in het algemeen aan ‘verlangen’ wordt toegekend is:

‘Iets graag willen’

Synoniem daaraan wordt er gesproken over een ‘hunkering’, ‘drang’ en ‘lust’ wat de mate van het verlangen aangeeft. In het geval van deze synoniemen is dat ‘sterk’. Het is in ieder geval zodanig sterk dat je bereid bent om er moeite voor te doen.

Waarom verlang je?

Je wilt iets graag. Je voelt het verlangen om dit werkelijkheid te maken. Te manifesteren.

Waarom?

Blijkbaar heb je een behoefte dat nu niet vervult is en waarvan je graag zou willen dat dit wel zo was.

Verlangens zijn een heel groot onderdeel van ons leven. Ik zou bijna willen zeggen dat het de stuwende kracht is achter ál het leven. Het is een natuurwet.
Zonder dit verlangen zou niets bestaan.

Want stel je eens een wereld voor zónder verlangen.

  • Zouden we dan nog wel iets willen creëren?

  • Komen we dan nog wel ons bed uit om te zien, te doen, te voelen, te (be)leven?

  • Zouden wij en de dieren dan nog wel moeite doen om naar voedsel te zoeken?

  • Zou een plant nog wel uit het zaadje komen om te zoeken naar het licht?

  • Zou het hele ecosysteem dus nog wel willen draaien?

Oftewel, zouden we dan nog wel bestaan?

Maar toch proeven we met verlangens vaak nog een nare bijsmaak en voelt het niet altijd als iets natuurlijks, creatiefs, magisch of ‘goed’. Dit komt omdat de intentie van het verlangen bepaalt hoe we ons over deze natuurkracht voelen.

Wanneer is een verlangen slecht?

Een verlangen kan als slecht worden gedefinieerd op het moment dat we niet precies krijgen wat we willen. Oftewel, ongeacht dat we actie nemen/creëren/doen wordt onze werkelijke behoefte niet of maar deels vervuld.

Dat wat je graag wilt, blijft afwezig en kan een constante hunkering worden.

Je kent het wel.
Er is iets dat je heel graat wilt kunnen (zijn) en/of voelen en hebt het verlangen om dit werkelijkheid te maken. Je ziet al helemaal voor je hoe het zou moeten zijn maar ongeacht wat je ervoor doet, blijft het vervullen van jouw wens uit.

Laat je het op een gegeven moment los dan laat je ook het oordeel ‘goed/slecht’ erover gaan. Heb je echter een bepaalde waarde gehangen aan het resultaat van het verlangen (dus dán is het goed – positief), zal het uitblijven ervan een (negatief) contrast van deze waarde spiegelen in je leven. Slecht dus.

De cirkel van het EGO-verlangen

Wanneer dit gebeurd, zit je ook wel in het ‘ego-verlangen’.

Alle verlangens worden geboren vanuit de natuurwet om te bestaan, te overleven, te creëren en te groeien. Maar wanneer we spreken over het ego-verlangen dan is dit kernverlangen besmet geraakt.

Het ego is er namelijk op gericht om iets te krijgen waardoor het zich beter zal voelen.

De intentie van het natuurverlangen is gericht op groei en werkt niet vanuit goed of slecht.

Het ego-verlangen handelt vanuit het oordeel over dat wat IS, ‘niet goed genoeg’ is. Het verlangen is dan om iets dat ‘slecht’ is – met creatie/actie – ‘goed’ of beter te maken.

Maar beide hebben dezelfde kern, zie je dat?
En omdat deze laatste denkwijze niet klopt, krijg je ook datgene terug gespiegeld om te laten zien dat wat je doet niet klopt.

Zolang je verlangens besmet zijn met het ego zal nooit gemanifesteerd worden wat je écht wilt. Het zal altijd een andere vorm aannemen (en/of uitblijven). En omdat de uitkomst niet precies is wat je voor ogen had, voelt het als falen, een teleurstelling, ‘ik ben niet goed genoeg’.

Adam en eva appel. Verlang jij of ben jij het verlangen

Een waardevolle spiegel

Het is een waardevolle spiegel die zegt:
Jij vindt jezelf ‘slecht’, handelt daarnaar en manifesteert het bewijs”.

Wanneer je hier niet bewust van bent, zal je door het gevoel van falen er weer snel naar verlangen om goed genoeg te zijn. Zo beland je dus in een oneindige cirkel. Je brand de geloofwaardigheid in jezelf op (burn-out / depressie) en staat misschien wel op het punt om op te geven.

Zolang je vanuit deze gevoelens creëert, heb je nog niet de volledige verbinding gemaakt met de intentie van het natuurverlangen dat zich via jou en in jou wilt manifesteren. Is dat goed of slecht? Nee, het is de reis die jij aflegt.

Jij zal toch wel de waardevolle boodschap blijven ontvangen die jou weer met liefde terug wilt begeleiden naar de werkelijke intentie.

Dus wat is nou écht jouw werkelijke verlangen?

Hoe voelt het natuurverlangen?

Verlangens zijn in de kern altijd goed. Het is de stuwende kracht achter het leven, bestaan, groeien, zien, doen, voelen. Juist omdat er zoveel groeikracht in de intentie van de natuur zit, zal een besmet verlangen als contrastmanifestatie ook altijd dátgene terug spiegelen waarin jij nog wat mag leren.

De natuur heeft het recht om te bestaan. Jij hebt recht om te bestaan. En dat zal de natuur jou altijd willen laten weten.

Daar waar een ego-verlangen vaak overweldigend mooi, wonderbaarlijk en groots voelt, is het natuurverlangen veel subtieler in haar aanwezigheid.

Het ego veronderstelt het verlangen te kunnen bevredigen door iets extern voor elkaar te krijgen (bevestiging, goedkeuring, succes).
De natuur bevredigt het verlangen door verbinding met zichzelf. Dus intern.

Wat er vanuit mijn perspectief het dichtst bij het gevoel van het natuurverlangen komt, is;
het gevoel van comfort.

het verlangen van de natuur

Wanneer iets comfortabel is, past het.
Het zit goed, het maakt je blij, gelukkig.
Het is geen overweldigende blijdschap. Dat is het ego, dat is nep.
Comfort is fijn, mooi, liefdevol, niks aan veranderen, tevreden…

Out of your comfort

Ik hoor je al denken ‘ah! Dus lekker in mijn comfortzone blijven’?

Wanneer jij daar zonder ego – dus zonder materialistische verlangens, zonder klagen, zonder pijn, angst en strijd – het gevoel van subtiele innerlijke tevredenheid ervaart (zowel bij wat je doet/denkt/voelt als bij de levenssituatie waarin je zit) zeker lekker comfortabel blijven!
Maar dan zou jij dit artikel waarschijnlijk niet lezen. 😉

De uitspraak: “‘Out of your comfort’ komen” is meer gericht op de comfort van het ego. Dáár waar het ego DENKT zich comfortabel te voelen.

Maar dit comfort komt grotendeels doordat de pijn op welke manier dan ook is geaccepteerd en/of verdoofd. De pijn van het niet vervullen van je werkelijke potentie. De pijn van het niet vervullen van je kernverlangen. Maar dit is een zelfbedachte en zeer destructieve illusie.

Dus OUT of die geïllusioneerde comfort!

Ben eerlijk naar jezelf, maak het jouw ego oncomfortabel en focus je op de comfort van het leven in zelfverbinding.
Jouw ego komt sowieso in opstand met angst, excuus en twijfel. Maar dan zit je goed! 😉

Jouw ‘zielsverlangen’

Wanneer je bekend bent in de spirituele wereld heb je vast wel gehoord van het ‘zielsverlangen’ of je ‘zielsmissie’. Dit is een synoniem voor het natuurverlangen waar ik het in dit artikel over heb. Echter in een ander jasje gestoken.

Het wordt in de spiritualiteit wonderbaarlijker gemaakt dan het is.
Jammer, want de ‘magie’ die erover heen wordt gestrooid, voedt vaak veel meer het overweldigende gevoel van het ego-verlangen dan de natuurlijke variant. (ook wel: spiritueel ego)

Dat we bestaan, kunnen leven en beleven, is inderdaad (nog steeds) magie.
Iets wat we niet volledig kunnen begrijpen, vinden we altijd magisch.
Maar wat er binnen deze magie gebeurd, is voor ons natuurlijk, logisch en bijna als vanzelfsprekend. We leven in ecosystemen die op elkaar afgestemd zijn en voort kunnen bestaan door de oneindige flow van een intern verlangen naar overleven en groei.

Spiritualiteit is een voorstelling van de nog te ontdekken wereld binnen de natuurwetenschap.

Het gevaar van deze ‘spirituele magische jas’ is dat we hieraan onze identiteit gaan vastleggen en er afhankelijk van worden.

Het zielsverlangen wilt er zijn en het ego wilt het bereiken.

De talloze stappenplannen die binnen de spiritualiteit worden aangereikt, voeden het actief behalen van deze gewenste uitkomst. Terwijl het werkelijk ZIJN van je ziel – je natuur – het verlangen zelf al vervult. Je zielsverlangen is dus juist het focussen op je ego loslaten om zo vrij te zijn in het volgen van wie je écht van nature bent.

Ben jij jouw werkelijke natuur, dan kan jij jouw werkelijke rol in het geheel in gaan nemen.

De reis naar jezelf: stop met ego-besmetting

Dus nu dat je dit perspectief kan zien, heb je natúúrlijk een extra drang naar het kunnen volgen van het werkelijke natuurverlangen! 😉

Relaxt. Want hoe harder je ergens aan trekt, hoe meer het erop wijst dat je aan ego-besmetting doet.

Wanneer je begrijpt dat het natuurverlangen er altijd is – in jou leeft en ervoor zorgt dat jij leeft – begrijp je misschien ook dat je niet hard hoeft te werken om die te bevredigen. Het enige werk dat erin zit, is het stoppen van de ego-besmetting.

Om ermee te kunnen stoppen, dien je er bewust van te worden dat je het doet.

Je hart volgen

Ik heb heel wat tijd in de waan gezeten over wat ze nu precies bedoelen met bijvoorbeeld ‘je hart volgen’, ‘doen wat goed voelt’, ‘je passie leven’.

Zo simpel gezegd, maar voor mij(n ego) toen zo complex. Het moest voor mij duidelijk worden dat het volgen van je hart geen ‘taak’ is (=egotrigger). Het gebeurd al gewoon, maar het zit nog verborgen.

Hoe meer je loslaat en focust op de verbinding met de natuur en de wereld waarin jij graag wilt leven – hoe sterker je hart en zwakker het ego.

Lees ook: ‘Vanuit je hart leven

Het ‘harde werken’ – oftewel prioriteiten stellen 😉 – zit hem vooral in het zo bewust mogelijk aanwezig zijn bij jezelf zodat je jezelf steeds beter door gaat hebben en kan gaan onderscheiden wat (een) echt en ‘nep’ (verlangen) is.

Ontvang hulp hierbij zodra je kan. Het is ongekend hoe goed we onszelf weten af te leiden en te misleiden.

Zelfbewustzijn is de motor van een waarde- en betekenisvol leven.

De collectieve grote-EGO-schoonmaak

Het is precies de reis zelf dat momenteel de collectieve missie van deze generatie definieert.

Het is de reis van de grote ego-schoonmaak.
Want het is onze missie om terug in verbinding te komen met het verlangen van de natuur. Met het bestaan, het leven, dus met onszelf.

In verbinding staan met de natuur is hetzelfde als in verbinding staan met JOUW natuur. Met wat je denkt, doet en voelt. Daar waar jij jouw natuurlijke bestaansrecht voelt: om te zijn, te zoeken, te creëren, te voelen, te handelen, te spreken en te zien.

Op die plek heb je niks meer extern ‘nodig’ (ego-loos) want je bent verbonden met je werkelijke natuur en dus ook met het natuurverlangen. Je hebt nog steeds wel verlangens, maar zonder het persé te willen bereiken om…, snap je?

In verbinding staan met jezelf, dat is pas comfort!

Je bent onafhankelijk geworden van het externe leven (ego; materialisme, goedkeuring,…) omdat je jezelf comfortabel voelt IN het leven. In verbinding staan met jezelf, dat is pas comfort!

Connect2unite – de plek waar de verbinding met jezelf centraal staat
Ik begeleid mensen in hun reis naar meer zelfverbinding en dus verbinding met hun(onze😊) ware natuur.

Laat dus eerst alle verlangens los en focus je op het zijn van jezelf.

Volg vanuit een nieuwsgierigheid alles wat misschien onmogelijk lijkt, saai of anders en sta open voor het ontvangen van zelfinzicht op deze reis.

Hoe meer ego je afbreekt,
hoe dichter je bij het natuurverlangen komt,

hoe blijer je wordt,
hoe minder de wereld jouw beleving kan beïnvloeden,

hoe zekerder je van jezelf wordt en
hoe groter jouw betekenis binnen de groei en overleving van onze aarde.

Zelfverbinding is blijdschap

Want dat is toch wel precies wat we allemaal in de kern willen…